Buradasınız: Haberita » Etkinlik » Eski İstanbul Haritaları Sergileniyor

İstanbul Haritaları 1422-1922 Sergisi

Sergi, İstanbul'un 500 yıllık tarihi haritalarından oluşuyor.

TAV Havalimanları Holding Atatürk Havalimanı TAV Galeri alanında “2010 Yılı Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü“nü kazanan Ayşe Yetişkin KUBİLAY’ın, “İstanbul Haritaları 1422-1922” kitabında yer alan haritalardan oluşan “İstanbul Haritaları” sergisi açıldı.

15. yüzyıldan bu yana haritaları çizilen, merak duyulan İstanbul’un bu kitapta haritalarla ortaya çıktığını belirten Ayşe Yetişkin KUBİLAY, İstanbul hakkında birçok kitap yazıldığını fakat haritalarla İstanbul seyrini gösteren ilk kitabın “İstanbul Haritaları 1422-1922” olduğunu ifade etti.

Sergi, İstanbul’un 500 yıllık tarihi haritalarından oluşuyor. İlk bilimsel ölçekli haritanın yapıldığı 1786 yılından önce 1764 yılında Macar mühendis Von Reben tarafından ”adım hesabıyla ölçerek çizilen” Boğaz haritasının da yer aldığı sergide, 48 harita bulunuyor.

Ayşe Yetişkin KUBİLAY’ın eski bir İstanbullu olan Nick Adjemoglou‘nun 100 farklı ve nadide İstanbul haritasından oluşan koleksiyonundan faydalanılarak oluşturduğu “İstanbul Haritaları 1422-1922” kitabı, fetih öncesinden Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar hazırlanmış İstanbul haritalarını kapsıyor.

Ayşe Yetişkin KUBİLAY’ın kitabındaki haritaların bir kısmını sergileme olanağı verdiği için teşekkür ettiği TAV’ın İstanbul Genel Müdürü Kemal ÜNLÜ ise TAV Havalimanları olarak kültür ve sanata verdikleri desteği sürdüreceklerini dile getirdi.

Şubatın üçüncü haftasına kadar açık olacak sergi, ilerleyen zamanlarda TAV Galeri Ankara ve İzmir’de de ziyaret edilebilecek.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.