Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » YLSY İşlem Adımları ve BOTAŞ Bursiyeri Ali İhsan DURMAZ

Ali İhsan Durmaz YLSY

DURMAZ, Indiana’yı eğitim görmek istediği üniversiteler olan Purdue ve Ohia State Üniversitesi’ne yakınlığı dolayısıyla tercih ettiğini söyledi.

Birinci bölümde YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme) genel hatlarıyla incelenmişti. İlgili habere buradan erişebilirsiniz. Bu bölümde YLSY için işlem adımlarına değinilecek. Ayrıca bursu alabilmek adına lisans eğitimini bitirebilecekken bir dönem uzatıp diploma notunu 2,75 üzerine çıkaran, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) için Amerika’ya yüksek lisansı eğitimi görmeye giden Ali İhsan DURMAZ’ın görüşleri aktarılacak.

YLSY için işlem adımları neler?

Adaylar ilk önce kurum ve alan tercihlerini yaparak başvurularını gerçekleştiriyorlar, sonra ALES puanına göre yerleştiriliyorlar. Yerleştirilen adaylar değerlendirme için istenen belgeleri iletiyorlar. Bu değerlendirme sonucunda adaylar bursa hak kazanıp kazanmadıklarını öğreniyorlar. Adaylar daha sonra tercih ettikleri kuruma göre istenen belgeleri düzenliyorlar. Burada en önemli belgelerden biri kefaletname, örneğin geçen sene ABD üniversiteleri başvurularında 65.000 dolar için kuruma göre istenen sayı kadar kefil bulunması gerekiyordu. Ayrıca adayların sağlık raporu vermeye yetkili tam teşekküllü resmi bir sağlık kuruluşundan rapor almaları gerekiyor.

Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra adaylar yurt içinde eğitim almaya başlıyorlar. Aynı zamanda adayların yurtdışında dil eğitimi görecekleri için üniversiteye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Adayların 1 senelik dil eğitimi bitene kadar toefl veya ielts’den belirtilen yeterlilik düzeyine erişmeleri gerekiyor. Bu yeterlilik için gerekli puan üniversitelere göre değişiyor. Örneğin genelde Amerika’da üniversiteler başvurularında toefl’dan en az 80, ielts’den en az 7 istiyor. Adayların dil sınavında gerekli yeterliliği sağladıktan sonra yüksek lisans eğitimi için üniversitelere başvurmaları gerekiyor. Ayrıca Amerika’da üniversiteler oranın ALES‘i denilebilecek GRE sınavından da yeterli bir puan istiyorlar.

Üniversitelerden gerekli kabulleri almak için hocalarla iletişim halinde olmak önem taşıyor. Üniversiteden alanına göre kabul aldıktan sonra eğitimde başarılı olmak gerekiyor. Adaylara verilen burs karşılıklı olup bursu alan aday, yurt içinde resmi-burslu öğrenim göreceği süre kadar, yurt dışında ise, resmi-burslu öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar zorunlu hizmetle yükümlü oluyor. Devlet adaya geçen senenin rakamlarına göre aylık 1230 dolar burs, adayın senelik gidiş dönüş biletlerini, 4 toefl sınav ücreti, öğretim ücretleri ve sağlık giderlerini karşılıyor.

Geçen sene kefaletname şartları nasıldı?

Birçok kişi için sorun teşkil eden kefaletname için şu önemli detaylar bulunuyordu. Kefaletnamenin 2 kefil tarafından imzalanması gerekiyordu. Kefillerin çalışıyor olması gerekiyordu (emekli kefil kabul edilmiyordu). Kefilin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir kuruluşta memur, işçi ve sözleşmeli çalışan kefilin en az 5 yıllık hizmetinin olması gerekliydi.

Sigortalı çalışan bir kefil olması halinde; mevsimlik veya geçici işçi olmaması ve bu kuruma en az 5 yıl prim ödemiş olması ve halen çalışıyor olması gerekliydi.Serbest meslek sahibi kefil bulunması halinde ise, kefilin meslek odası, baro veya birlik gibi bir kuruluşta en az 5 yıllık üye kaydının bulunması gerekiyordu. Bu bahsedilen şartları taşımaları koşuluyla anne veya babadan sadece birinin kefil olması mümkündü.

Ali İhsan DURMAZ YLSY

Ali İhsan DURMAZ, bursu alabilmek adına lisans eğitimini bitirebilecekken bir dönem uzatıp diploma notunu 2,75 üzerine çıkardı.

Üniversite harici kurumlarda öğrenim yapılacak ülkeye göre kefalet miktarları; Amerika Birleşik Devletleri için: 65.000 $, İngiltere için: 40.000 &, Kanada için 65.000 C$, AB Ülkeleri içinse 40.000 € idi.

Üniversitelerde öğrenim yapılacak ülkeye göre kefalet miktarları; Amerika Birleşik Devletleri master için 65.000 $, doktora içinse 75.000$; İngiltere master için 40.000 £, doktora içinse 50.000 £; AB Ülkeleri master için 40.000 €, doktora içinse 50.000 €; Kanada master için 65.000 C$, doktora içinse 75.000 C$; Japonya master için 8.500.000 Japon Yeni, doktora içinse  10.000.000 Japon Yeni; Norveç master için 365.000 KN, doktora içinse 380.000 KN, İsviçre master için 70.000 FS, doktora içinse 100.000 FS, diğer ülkeler master için 45.000 $, doktora içinse 55.000 $ idi.

Geçen seneki YLSY detaylarına buradan ulaşılabilir.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) bursiyeri olarak Amerika’da 4 aydır Indiana Üniversitesi’nde dil eğitimi gören Ali İhsan DURMAZ, YLSY ve Amerika’da eğitim hakkında Haberita‘ya önemli açıklamalarda bulundu. Ali İhsan DURMAZ, bu bursu kazanabilmek için 2,63 ortalama ile lisans eğitimini 3,5 senede bitirebilecekken, bir dönem daha okuyup notlarını yükseltip 2,78 ortalama ile 2009 yılının Haziran ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.

Birçok harita mühendisliği bölümü öğrencisi gibi Ali İhsan DURMAZ’ın da hedefi başka bir bölümde okumaktı. Tıp okumayı istiyordu fakat istediği puanı alamayınca araştırma yapıp kendisi için uygun bölümün Harita Mühendisliği olduğuna karar verdi. Ali İhsan DURMAZ, üniversite üçüncü sınıfta ‘iyi ki bu bölümü kazanmışım’ dediğini vurguladı. DURMAZ, yazılıma hep ilgisinin olduğunu belirterek bunu mesleğimin hangi alanında kullanabilirim diye düşündüğünü ve bunu araştırdığını ifade etti. Lisans döneminde Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın büyük desteğini gördüğünü ifade eden DURMAZ, daha çok görüntü işleme alanında, c# ve visualbasic programlama dillerinde kendini geliştirdiğini belirtti. Ayrıca Ali İhsan DURMAZ, raster bir görüntüyü vektöre dönüştüren ufak çaplı bir program geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Ali İhsan Durmaz YLSY

Ali İhsan Durmaz, kefil bulmak burs hakkı kazanmada en zor kısımlardan biri dedi.

Mezun olduktan sonra görüntü işleme üzerine çalışmak veya akademisyen olmak istediğini ifade eden DURMAZ, çok fazla seçeneğinin olmadığını gördükten sonra Akropol firmasından olumlu yanıt alınca burada çalışmaya başladığını söyledi. DURMAZ, Akropol’de çalışırken aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesinde CBS ve Uzaktan Algılama Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimi görüyordu.

Lisans döneminden beri takip ettiği YLSY bursunun imkanları ile o anki durumunu karşılaştırdığını ve bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini düşündüğünü söyleyen DURMAZ, bunun üzerine ALES’ten aldığı 78 puan ile YLSY için başvuru yaptığını ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) Coğrafi Bilgi Sistemleri alanı için burs kazandığını ifade etti.

Ali İhsan Durmaz, kefil bulmak burs hakkı kazanmada en zor kısımlardan biri dedi. 2009’da başvuru yaptıklarında anne ve babanın kefil olamadığını, kuruma göre 3 veya 4 kefil istendiğini belirtti. 2009’dan sonra şartlar biraz daha iyileştirildi. 2010 başvurularında koşullar sağlandığında anne babadan biri kefil olabildi ve 2 kefil istendi.

Aslında bursun eyaletin özelliklerine göre verilmesi gerektiğini ifade eden DURMAZ, dil eğitimi gördüğü, Amerika ortalamasının altında bir yer olan Indiana‘da 1230 dolarlık bursun yeterli olduğunu fakat ortalamanın üstünde bir yerde örneğin Boston‘da bu bursun kesinlikle yetmeyeceğini ifade etti.

Ali İhsan Durmaz, yüksek lisans eğitimi kabulü için üniversitenin hocalarıyla sıkı ilişki kurulması gerektiğini, Indiana’yı eğitim görmek istediği üniversiteler olan Purdue ve Ohia State Üniversitesi‘ne yakınlığı dolayısıyla tercih ettiğini söyledi.

Adayların ilk önce Amerika ve İngiltere arasında tercih yapmaları gerekiyor diyen DURMAZ, İngiltere’de kabul almanın Amerika’ya nazaran daha kolay olduğunu, Amerika’da 2 sene olan yüksek lisans eğitiminin İngiltere’de 1 sene olduğunu ve ielts’den 6,5 almanın genelde kabul için yeterli olduğunu belirtti. İngiltere’de yeterli olmayan bir İngilizceyle kabul almanın sakıncalı olduğunu çünkü o İngilizce ile 1 senelik hızlandırılmış bir eğitimin tamamlanması gerektiğini söyleyen DURMAZ, kabul alınsın ya da alınmasın yüksek lisans öncesi İngilizceyi konuşma, yazma, anlama açısından yeterli seviyeye getirmenin önemli olduğunu vurguladı.

65000 dolarlık kefaletnameye imza atmanın risk olduğunu fakat masrafların tek tek toplandığını belirten DURMAZ, 6 ayda başarısız olunması halinde 6 ayda yapılan masrafın ödenmesi gerektiğini söyledi.

Ali İhsan Durmaz, Amerika’da üniversitelerin genelde toefl’dan 80 veya ielts’den 7 istediğini, İngiltere’de ise genelde üniversitelerin toefl’dan 90 veya ielts’den 6,5 istediğini ifade etti.

Amerika’daki eğitim sistemine de değinen DURMAZ, “Burada hocalar öğrenciye özgüven vermeye önem gösteriyor. Türkiye’de dil kursunda hata yaptığımda herkes gülecekmiş gibi geliyordu fakat burada hata yapmaktan çekinmiyorum. Hocalar en ufak bir başarı gösterdiğinizde sizi motive edici sözler sarfediyor. Bu da size önemli bir özgüven kazandırıyor. Burada 3 öğrenciye bir akademisyen denk geliyor sayısal olarak. Bu da hem öğrenciyi hem de akademisyeni rahatlatıyor. Çok daha interaktif ders işlenebiliyor, hocalar size çok daha fazla ilgi gösterebiliyor. Burada öğrenciler takım çalışmalarını çok disiplinli bir şekilde gerçekleştiriyor. Bir takım lideri belirleniyor. O takım lideri herkese eşit bir şekilde görevleri dağıtıyor ve proje herkesin eşit katkı vermesi ile gerçekleştiriliyor. Arazi uygulama çalışmalarında ölçebilmekten ziyade onlara sunulan mevcut alet sayısı ile aynı anda her ekip üyesinin çalışabileceği şekilde nasıl organize olunabileceği üzerinde duruluyor.” dedi.

Amerika’da kabul alınamadığı taktirde İngiltere’de kabul alma fırsatının da devam ettiğini söyleyen DURMAZ, “İngiltere’den Manchester ve Leeds Üniversitesi olmak üzere iki kabulüm var. Ama bu durumda İngiltere için de ielts sınavını geçmem gerekecek.” dedi.

Türkiye’den 3 arkadaşı ile evde kaldıklarını söyleyen DURMAZ, büyük marketlerden her hafta alışveriş yaptıklarını bu alışverişin haftalık yeterli geldiğini, bursun İndiana şartları için yeterli olduğunu ifade etti.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.