Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Haberita’dan Zorunlu Haber: Mesleğimizin Düşüşü

Uzun bir süreden sonra sizlerle zorunlu bir haberle buluşma gereği duyduk. 8 yıllık aktif yayın hayatımızda tüm haberlerimizde sizlerin teveccühü ile binlerce okunmaya ulaştık. Hep beraber mesleğe dair etkinlikler düzenledik ve sesimizi duyurmaya çalıştık fakat mesleğin geldiği noktada bazı bilgileri paylaşmak ve bir yerlerden yeni adımlar atmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Biz de bu noktada üzerimize düşeni ve sizle beraber olamadığımız senelerin telafisini mutlaka yapacağız.

Son yıllarda üniversite kontenjanlarının doluluk oranlarındaki ve mesleğimizin tercih edilmesindeki düşüş daha da belirginleşti.

Yıllardır devletteki istihdam oranlarındaki düşüşleri ve toplam istihdamımızdaki düşüşü her zaman olduğu gibi yakından takip ettik. Tüm bunlara ek olarak son yıllarda üniversite kontenjanlarının doluluk oranlarındaki ve mesleğimizin tercih edilmesindeki düşüş daha da belirginleşti. Son 2 senedir 18 üniversitede yer alan harita/geomatik mühendisliği bölümlerinin sadece 3’ü kontenjanlarını doldurabildi. 2022’de iki üniversitemizin kontenjanlarına yerleşen olmadı. 2000li yıllarda %100 olan harita/geomatik mühendisliği bölümlerinin doluluk oranları 5 sene önce (2019 yılı) %85’e, 2022 yılında ise %55’e geriledi. Geçen sene (2022 yılındaki) istatistiklerindeki en çarpıcı olan ise toplam 26 bölümde en düşük doluluk oranına sahip bölüm biz olduk, peki diğer bölümlerin ortalaması %90 iken biz niye %55lerdeyiz? Çok üzücü. Diğer bir taraftan baktığımızda 2018 yılında toplam kontenjanımız 1082 iken 2022 yılında ise bu kontenjan 823 yani toplam kontenjanda büyük bir değişim yaşanmazken bölümün tercih edilmesi her sene gözle görülür bir düşüş içerisinde.

Tüm bu üzücü gelişmelere istinaden mesleğimiz adına hepimizin düşüncelerini ortaya koyması elzemdir. Camiamıza ait tüm paydaşların (geomatik/harita mühendisi, harita teknikeri, harita teknisyeni, tapu ve kadastro teknikeri) bakış açısını öğrenmek ve yansıtmak için Haberita olarak mesleğimize yönelik en geniş katılımlı değerlendirme anketini başlatıyoruz. Amacımız mesleğimizin geldiği noktayı şimdiye kadar yaptığımız gibi hep beraber değerlendirebilmek. Ankette kimlik numarası, ad, soyad gibi anketi dolduran meslektaşımızı zor duruma düşürecek (rahatsız edecek) herhangi bir soruya yer verilmemiştir. Anket sonuçları mesleğimizin dünyada anma tarihi olan 21 Mart 2023’de açıklanacak.

Anketi özenle hazırlarken birçok parametreyi göz önünde bulundurarak mesleğin şu an ki durumunu, hep beraber görmek istedik. Gerçekten istatistiki verilerle düşündüklerimiz uyuşuyor mu? Mesleğimizin geleceği adına ne kadar umutluyuz? İlerisi için neler yapmalıyız? Anket sonuçlarıyla hep beraber hepsini görme fırsatımız olacak. Tam da bu doğrultuda bizi hiçbir haberde yalnız bırakmayan siz değerli meslektaşlarımızı mesleğimizin geleceği için “hepimizin anketini” doldurmaya davet ediyoruz çünkü mevcut flu ortamda gerçek güncel veriler olmadan yeniden konuşmak artık çok zor.

Surveymonkey sistemi aracılığı ile hazırladığımız ankete buradan ulaşabilirsiniz.

Hep beraber daha güzel haberlerde buluşacağımız günlere.

Etiketler:
Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.