Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Türkiye Coğrafi İşaretlerle Markalaşıyor

Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması hedefleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, “Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketlilik 2015 yılında da sürdü, geçen yıl 49 coğrafi işaret ve 7 tescil başvurusu yapıldı.” dedi

Bu rakamlarla birlikte tescilli coğrafi işaret sayısı 187’ye ulaştı, 208 başvurunun işlemleri ise devam ediyor. Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor.

Bakan IŞIK, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığını belirten IŞIK, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını söyledi.

IŞIK, coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen katma değerin artırılmasıyla kalkınma sürecine destek sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.

Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması hedefleniyor.

Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması hedefleniyor.

IŞIK, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Tokat Kebabı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Kars Kaşarı, Eflani Çember Bezi, Oltu Taşı ve Kilis Katmeri için yapılan coğrafi işaret başvurularının tescil edildiğini bildirdi.

AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin, Türkiye’nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığına dikkati çeken Işık, geçen yıl Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi için AB nezdinde coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğunu aktardı. Bunlardan Aydın İnciri’nin ilanının AB Gazetesinde yayınlandığına değinen Işık, 6 aylık yayın süresi sona erdiğinde Aydın İnciri‘nin AB tescilli Coğrafi İşaret sıfatı kazanacağını ifade etti.

Işık, Antep Baklavası‘nın AB nezdinde tescilli coğrafi işaret olduğunu ve Aydın Kestanesi’ne ilaveten İnegöl Köfte, Malatya Kayısısı, Afyon Sucuğu ile Afyon Pastırması başvurusu incelemelerinin de sürdüğünü söyledi.

Tescile konu ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöreyle ilgili kamu kuruluşlarının coğrafi işaret başvurusu yapabileceğini belirten Işık, bu konuda ilgililerin ihtiyaç duyduğu eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık desteklerini TPE’nin sağladığını dile getirdi.

Bakan IŞIK, “Ülkemizde daha yapılacak çok sayıda başvuru ve tescillenecek coğrafi işaret var. Türkiye’nin dünya marka pazarındaki yerini sağlamlaştırması ve büyütmesi için TPE’nin yürüttüğü çalışmalar artarak devam etmeli. Bunun için de daha çok coğrafi işaret başvurusu yapılmalı. Ülke olarak yöresel değerlerimizi uluslararası camiada kabul gören değerlere dönüştürerek, ulusal ekonomimize katkı sağlayan bir düzeye getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Geçen yıl yapılan coğrafi işaret başvurularına buradan ulaşabilirsiniz.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.