Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » ÇOMU Öğrencisinden TÜBİTAK Projesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Akif AKTAŞ, lisans projesine TÜBİTAK’tan destek aldı. Projenin danışmanlığını ÇOMÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU yürütüyor.

Mehmet Akif AKTAŞ'ın araştırma projesinin danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU yürütüyor.

Mehmet Akif AKTAŞ’ın araştırma projesinin danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU yürütüyor.

Haberita olarak Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU’nun ve Mehmet Akif AKTAŞ’ın konu ile ilgili görüşlerini aldık. Söz konusu proje, “Üç Boyutlu Navigasyon Harita Altlığı Üretimi ve Haritanın İnternet ve Android Platformlarında Yayımlanması: Çanakkale Örneği”.

Çanakkale il merkezi için en güncel üç boyutlu harita altlığı üretilmiş olacak.”

Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, bu TÜBİTAK projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen Çanakkale il merkezi için kamu ve özel sektör yapıların üç boyutlu modellenmesiyle güncel ve üç boyutlu bir harita altlığı üretilmesinin ve bu ürünün internet ve android ortamda kullanıcılara sunulmasının hedeflendiğini belirtti.

Bu hedefi gerçekleştirmek için Çanakkale il merkezi için iki boyutlu en güncel uydu görüntüsü üretildiğini vurgulayan ERENOĞLU, “Proje alanından toplanılacak koordinat ve yükseklik bilgileri sayesinde yapıların üç boyutlu modellenmesi ve oluşturulan modellemelerin coğrafi bilgi sistemi ortamında iki boyutlu uydu görüntüsüne bindirilmesi sonucunda en güncel üç boyutlu harita altlığı üretilmiş olacak.” dedi.

Mehmet Akif AKTAŞ, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı(BİDEB)’nın “2209 Üniversite Öğrencileri Yurt İçi-Yurt Dışı Araştırma Projeleri Destekleme Programı” çerçevesinde bu desteği elde etti. Bu program ile TÜBİTAK araştırma projesine 2500 tl‘ye kadar destek olabiliyor.

TÜBİTAK, lisans öğrencilerinin araştırma projelerine de destek sağlıyor.

TÜBİTAK, lisans öğrencilerinin araştırma projelerine de destek sağlıyor.

BİDEB’in destek programları ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.(Özellikle 2209/A, 2209/B, 2241/B lisans öğrencilerinin dikkatini çekebilir.)

Yüksek doğruluklu üretilen sayısal haritanın internet ve android platformlarda açık olarak kullanıcılara sunulması projeyi diğerlerinden ayırıyor.

Yazılıma ilgi duyan ve kendini bu alanda geliştiren Mehmet Akif AKTAŞ, android yazılımlar ve ufak çaplı masaüstü uygulamaları geliştirdiğini ifade etti.

AKTAŞ’ın yaptığı uygulamalara buradan ulaşabilirsiniz.

CBS alanında araştırmalar yaptığını, araştırmalar yaparken 3 boyutlu navigasyonun ilgisini çektiğini, bu anlamda Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU ile konuştuğunu ve hemen proje önerisini hazırladıklarını söyledi.

“Projede yön çizimlerine de önem verdik.”

Projenin asıl amacının navigasyon olduğunu aktaran AKTAŞ şehre hiç gelmemiş insanların da 3 boyutlu olarak şehri görmesi ve görmeden bir bilgi sahibi olmalarını hedefliyoruz dedi.

1,5 aylık yoğun bir sayısallaştırma süreci geçirdiklerini, sadece uydu görüntülerinden değil bazı detaylar için belediyelerden alınan planlardan da faydalandıklarını söyleyen AKTAŞ, bunlar yapılırken de yön bulma amaçlı olduğu için projede yön çizimlerine de önem verdiklerini ekledi.

Proje sonucunda Çanakkale ili Merkez ilçesi (özel yaşam alanları harici) güncel 3 boyutlu harita altlığının oluşturulmasının yanı sıra yüksek doğruluklu sayısal haritanın internet ve android platformlarda açık olarak kullanıcılara sunulması projeyi diğerlerinden ayırıyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.