Buradasınız: Haberita » GPS » Deniz Kaplumbağalarında GPS’in Rolü

Avustralyalı araştırmacılar, yavru kaplumbağaların okyanus derinliklerinde yaptıkları yolculuğu takip etmek amacıyla kabuklarına bir GPS izleme cihazı yerleştirdi.

Avustralya’da bulunan James Cook Üniversitesi’nin araştırmacıları nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının hareketlerini tetkik etmeye başladılar.

Deniz kaplumbağaları GPS ile takip edilecek.

Deniz kaplumbağaları GPS ile takip edilecek.

Araştırmacı Mark Harman, kaplumbağa yüzeye çıktığında kabuğuna yerleştirilen GPS sinyal verecek bu sayede internet ağı üzerinden kaplumbağaların rotasını çıkarabileceklerini belirtti.

Yassı sırtlı deniz kaplumbağalarının rotası hakkında çok az şey bilindiğinden araştırmacı Mark Harman, GPS’ten alınan verilerin, yavru kaplumbağaların hayatlarının ilk dönemini nerede geçirdiklerini ve okyanus akıntılarını nasıl kullandıklarını öğrenmede önemli olacağını ifade etti.

Araştırmacı Julia Dunn ise verilerin deniz kaplumbağalarının neler yaşadıklarına, ne gibi tehlikelerle karşılaştıkları hakkında bilgi edinmeye ve onları korumaya yardımcı olacağını belirtti.

Doğrudan besin maddesi olarak tüketilmeleri, bazı türlerin kabuğunun süs eşyası yapımında kullanılması, üreme, beslenme alanlarının tahrip edilmesi, tesadüfi olarak balıkçı ağlarına takılmaları, denizsel ve karasal kirlilik, yırtıcıları tarafından avlanmaları ve iklim değişikliği deniz kaplumbağalarını tehdit eden faktörler olarak yer almaktadır.

Kaynak : Deniz Haber Ajansı

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.