Buradasınız: Haberita » Köşe Yazıları » Başarılı Bir Kariyerin Temeli; Etkin İletişim

Alper Girgin

Alper Girgin

Başarılarla dolu bir kariyerin en önemli parçalarından birinin ilişki yönetimi, referanslar ve çevre etkisi olduğu çoğu zaman dile getirilir. Tam olarak tespit edilemese de zengin bir çevre ve doğru ilişkilerin güçlü bir kariyer inşa ederken etkisi yadsınamaz.

Peki doğru ilişkileri yakalamak ve çevre kurmak için öncelikli ne yapmak lazım? Bu konuda birçok yetkinlik ya da aksiyon sıralayabiliriz ancak bunların içinde en çok öne çıkan “etkin bir iletişim” olacaktır.

Etkin iletişim ne demektir diye düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen noktaları; kendini iyi ifade etmek ve karşıdakinin seni anladığından, mesajını verebildiğinden emin olmak şeklinde adlandırabiliriz. Evet, şu gerçek ki, karşıdakinin bizi anladığı kadar etkin bir şekilde iletişim kurabiliyoruz. Yani, istersek karşı tarafa hayatın sırrını verelim, onun anlayacağı şekilde bunu anlatamadıktan sonra mesaj ne kadar önemli olsa da olsun değeri kalmıyor.

Etkin iletişim ve mesajı doğru bir şekilde karşı tarafa geçirebilmenin literatürde birçok araştırması ve yazılı dökümanı var muhakkak, ancak bu alanda en çok dikkat çeken kelime “yalınlık” ya da “basit bir dil” kullanmak dersek çok da iddialı bir ifade kullanmış olmayız.

Yıllarca, edebiyat veya Türkçe derslerimizde, romanlarımızda aradığımız özellik olarak ortaya çıkan yalınlık, etkin iletişimin de en basit kuralı. Kendini en az cümle veya sözle ifade edebilmek, hem yazılı dilin hem de konuşma dilinin temel taşlarından biri. Bu yöntem, mesajlarımızın karşı tarafa geçişini ve doğru ilişkileri kurmayı kolaylaştırıyor. Etkin liderlere, ünlü yıldızlara, işinde başarılı bir kariyer yakalamış kişilere bakın. Bu insanların aslında herbiri bir iletişim üstadı ve doğal olarak etkin iletişimin yalınlık veya duruluktan geçtiğini çok iyi biliyorlar.

İnsanları etkilemenin ve doğru çevreyi yakalamanın en önemli yolu iletişim ise, ve iletişim en basit kuralı, yalınlık ya da duruluk ise, siz de çevrenizle kurduğunuz iletişime bakın. Yakınlarınız, çevreniz, iş arkadaşlarınızın sizi anlıyor mu? Siz onlara mesajlarınızı etkin bir şekilde verebiliyor musunuz? Bir durumu veya olayı anlatırken kaç cümle kullanıyorsunuz? Sizi dinlerken karşınızdakinin dikkati dağılıyor mu?

Günlük hayatımızda bu basit testleri yaparak ne kadar etkin bir iletişimci olduğumuzu ölçebiliriz. Unutmayalım, iletişim her ne kadar doğuştan gelen bir yetenek gibi algılansa da bir yandan da oldukça geliştirilebilir bir yetkinlik. Kendimize ve ifademize zaman ayırmayı ve geri bildirim toplamayı ihmal etmeyelim. En doğru çevreyi, en etkin iletişimle yakalayacağımızı da asla aklımızdan çıkarmayalım.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.