Buradasınız: Haberita » Köşe Yazıları » Sürdürülebilir Meslek

Sencer Girgin

Sencer Girgin

Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak mesleğimizde de değişimler yaşanıyor. Harita mühendisliği bölümü ve harita kadastro programı olan üniversite sayısı katlanarak artıyor. Peki, biz bu hıza yetişebiliyor muyuz? Bu sorunun cevabına birçoğunuzun hayır dediğini duyar gibiyim.

Öğrenciliğimin başlangıcından itibaren 7 sene geçti. Bu kısa sürede bile mesleğimizin çalışma alanlarının giderek arttığını görebiliyorum. Bu güzel gelişmeler yaşanırken yıllardır mesleğimizin ismi ne olacak tartışmasını izliyoruz, sonucunda da gördük ki uzlaşamadık, harita mühendisliği, geomatik mühendisliği, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümü isimleriyle çeşitliliğe uyum(!) sağladık.

İstihdam arttı, Harita Kadastro ve Mühendisleri Odası’na kayıtlı tescilli büro sayıları arttı, hızlı bir değişimi burada da gördük ki bunu orantılı olarak paylaşamadık, olması gerektiğinden çok düşük ihaleler alarak bu değişime yine ayak uydurmaya çalıştık.

Taşınmaz Değerlemesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri gibi yeni çalışma alanları eklenerek mesleğimiz açılıma devam ediyor. Bu açılım devam ederken yine gördük ki “o bizim mesleğimiz”, “o aslında sadece bizim çalışmamız gereken bir dal” gibi söylemlerin içinden çıkmamaya gayret gösteriyoruz. Halbuki dünyada bir çalışma alanında bir çok meslek dalı çok disiplinli çalışmayla çok daha başarılı işler çıkarabiliyorlar oysa biz değişimin neresinden bakıyoruz çoğu zaman anlamak mümkün olamıyor.

Harita Kadastro ve Mühendisleri Odası’na kayıtlı mühendis sayısı 11.000’i geçti, harita teknikeri sayısı 30.000’in üzerinde. Açılan yeni bölümlerin de ardından bu sayıdaki değişim olağanüstü. Peki, bu artış mesleğimize hangi yönde ivme kazandırıyor? Tabii ki eğitimde kalite, nitelikli mezun sayısı buna paralel olarak düşüş gösteriyor.

7 sene içerisinde kendimce görebildiğim bazı hızla değişen ve buna istinaden hızla değişemeyen hatta gerilediğimiz konuları özetlemeye çalıştım. “Sürdürülebilirlik” kavramı mesleğimizle ilgili tüm platformlarda en fazla duyduğum kelime. Sürdürülebilir bir ekonomi, sürdürülebilir bir eğitim, sürdürülebilir kalkınma vs. Peki sürdürülebilir bir mesleğimiz olması için neler yapmalıyız veya neler yapılmalı? İşte sizinle tam da bu sorunun cevaplarını aramaya çalışacağım.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.