Buradasınız: Haberita » Eğitim » BEÜ Geomatik Mühendisliği Türkiye Birincisi Oldu

Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü, kendi alanında tüm üniversiteler arasında Scopus’un 2015 yılı verilerine göre uluslararası dergilerde basılan araştırma makalelerinin hem toplam sayısında hem de öğretim üyesi başına düşen makale sayısında birinci oldu.

Scopus nedir?

Dünyada ve Türkiye’de üniversite sıralamaları hazırlanırken akademik başarı puanlarının hesaplanmasında en önemli veri kaynaklarından biri olan ve bilimsel araştırmaların ve atıfların kaydının tutulduğu dünyanın en büyük veritabanı.

Başarının mimarlarından biri olan Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çetin MEKİK Haberita‘ya özel açıklamalarda bulundu.

Son 3 yılda yapılan değişiklikleri vurgulayan MEKİK, “Birçok parametre bir araya geldi. Son 3 yılda çok şey değişti. Bu değişiklikler bizim başarımızı getirdi.” dedi.

“Başarıdaki en önemli parametre rektörümüz ve onun sunduğu altyapı desteğidir.”

4 sene önce Prof. Dr. Mahmut ÖZER Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü oldu.

Doç. Dr. Çetin MEKİK başarıdaki en önemli parametreden bahsederken, “Rektörümüz değişince algı değişti, hizmet her alana yayılmaya başladı. Üniversitemizde altyapımı yatırımlarına muazzam hız verildi. Bu da başarıdaki en büyük parametre oldu. Ne kadar maliyetli yatırım önersek de rektörümüz bizi geri çevirmedi. Şimdi bu yatırımların sonuçlarını alıyoruz.” dedi.

“Yurt dışından yabancı akademisyenlerin getirilmesi özellikle yayın sayısını ve çeşitliliğini arttırdı.”

Bir önceki bölüm başkanımız Prof. Dr. Ş. Hakan KUTOĞLU’nun vizyonu ile yurt dışından yabancı akademisyen getirdiklerini ifade eden MEKİK, akademisyenlerin hem yayın konusunda destek olduklarını hem de yaptıkları yayınların yelpazesinin genişlemesine vesile olduklarını söyledi. MEKİK, bu atılımın getirdiği faydalardan bahsederken, “Bu adım bize yol gösterici oldu. Değişik alanlara girdik, değişik çalışma kolları gördük, uluslararası alanda yer edinmeye başladık, bu da bize şevk verdi, bu şevk de projeleri ve danışmanlıkları getirmeye başladı.” dedi.

Üniversitenin yurt dışı sempozyuma katılma desteğinin de altını çizen MEKİK, “Bu büyük maddi desteği Türkiye’de verebilen nadir devlet üniversitesi var. Bu da bizim önümüzü açtı.” dedi.

BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü kendi alanında tüm üniversiteleri geride bırakarak birinci oldu.

BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü kendi alanında tüm üniversiteleri geride bırakarak birinci oldu.

Açılımın adı : Anabilim dallarının birleştirilmesi

Öncesinde her anabilim dalının kendi içinde ayrı bir “cumhuriyet” gibi davrandığını belirten MEKİK, “Her anabilim dalının kendine ait küçük küçük laboratuvarı oluyordu, hepsi kendine ait “muhtariyet” kuruyordu. Anabilim dallarının kalkmasıyla herkes daha çok bir araya gelmeye, beraber proje üretmeye başladı. Laboratuvarı birleştirdik dolayısıyla insanlar bir araya gelmeye başladı. Çok basit gibi bir şey olsa da böyle küçük engeller birleşerek büyük engellere neden oluyordu.” dedi.

“Mart ayında bölümümüzden 6 tane proje önerisi çıktı.”

Bu 6 projenin (1001,3501,1007 gibi büyük TÜBİTAK projeleri) 4 ünde bölümün öğretim üyelerinin yürütücü, diğer projelerde ise araştırmacı olduklarını anlatan MEKİK, “Bu bizim gibi nispeten yeni sayılan bir bölüm için büyük başarı, mart ayındaki proje döneminde 6 tane proje önerisi veren başka harita mühendisliği bölümü yok. Makale sonuçtur, buna giden yolda aşılmış engeller var.” dedi.

Peki bölüm hangi kurum/kuruluşlarla çalışıyor?

  • Bölümden bir akademisyen TÜBİTAK ÇAYDAG‘da, bir diğer akademisyen ise TÜBİTAK UZAY‘da danışmanlık hizmeti veriyor.
  • Doç. Dr. Çetin MEKİK, MTA ile olan anlaşmaları için MTA’nın bulunduğu lokasyonda 6-7 üniversite bulunduğunu fakat MTA’nın kendilerini tercih ettiğine dikkat çekti.
  • Harita Genel Komutanlığı da işbirliği protokolünü bölümle yaptı.
  • Çok yakın bir zamanda ise CBS konusunda uzman olan Başarsoft ile işbirliği protokolü imzalandı.

Bunlar eski üniversitelerde duymaya alışık olduğumuz şeyler olabilir ama Anadolu‘nun bir köşesindeki bir üniversiteden alışkın olmadığımız şeyler diyen MEKİK, bunun temelinde vizyon değişikliğinin yattığını ifade etti.

Son olarak, geçen sene haziran ayında MÜDEK’ten tam akreditasyon (5 yıllık) aldıklarını söyleyen MEKİK, “İlk başvurusunda tam akreditasyon alan bölüm sayısı çok azdır.” dedi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.