Buradasınız: Haberita » Köşe Yazıları » Hayatın Değişmez Parametresi : Harita

M. Tahir Turan

M. Tahir Turan

Sekizinci Cumhurbaşkanı’mız merhum Turgut Özal’ın ölümünden kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmasını dün gibi hatırlıyorum… İyi bir siyasetçi ve bir elektrik mühendisi olan Özal, teknik her meslek sahibinin en az bir tane de iktisadi, idari veya sosyal bir bölüm bitirmesini öğütlüyordu…

Liseyi bitirdiğim ikibinli yılların başında mühendis olmayı çok da önemsememiştim aslında… Meslek lisesi yaşantımın bana kattığı heyecanı bir an önce sektörde yaşamak istememden sanırım, doğrudan meslek yüksekokulu eğitimini tercih ederek İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi‘nde okumaya başladım… Mezuniyetin ardından birçok projede güzel işler çıkarttık. Askerliği de bahane ederek İşletme bölümünde lisans tamamlamaya karar verdiğimde, şantiye ekonomisi ve sürdürülebilir iş süreçlerine dahil olmanın sorumluluk duygusu da yok değildi… İşletme eğitimi sırasında merhum Özal’ın sözlerinin ne kadar da doğru olduğunu anladım. Maliyetlerin zamanla ilişkili olduğunu, öğrenmenin de bir maliyet olduğunu, bunun için öğrenme zamanlamasının çok önemli bir fonksiyon olduğunu işletme eğitimi sırasında öğrendim. Teknik insanların bir an önce hayata bağlanmaları için ekonomiyi, sosyal ilişkileri, iletişim becerilerini öğrenmeleri gerekir. Bunun için Özal’ın dediği gibi iktisadi ya da idari bir bölümde eğitim görmek tabi ki şart değildir ancak doğru zamanlamalar için tahsilin önemi büyüktür…

Şimdilerde bu gerekliliğe yepyeni bir parametre eklendi: Harita

“Ne alaka” diyeceksiniz belki ama yaşamın olmazsa olmaz değişkenlerinden birisi de konum veya mekan bilgisi. Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesinin akabinde, milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya kanalları konum bazlı hizmetler sunmaya başladı. Dolayısıyla artık insanların konum ve hareket bilgilerinden derlenecek onlarca analiz yöntemi söz konusu… Bugün kentlerde açılması muhtemel mağazalar, insan hareketlerine ve yoğunluk analizlerine göre konumlandırılıyor. Hamburger satan mağazaların haritacı çalıştıracağını söyleseler, inanır mıydınız daha önceleri? İşte bizler CBS’yi öğrenmeye çabalarken hayat doğrudan öğretmeye başladı bize CBS’nin önemini…

Tıpkı işletme gibi harita bilgisi de iş yaşamında önemli bir parametre artık. Dolayısıyla işletme, finans, sigortacılık, bankacılık ya da diğer hangi meslek dalına sahip olursanız olun, haritadan bağımsız iş üretme şansınız artık pek yok gibi…

Üniversitelerimizin harita eğitimi ile ilgili çok güzel girişimleri söz konusu… Bir sonraki yazımda, üniversitelerimizin bu konudaki faaliyetlerini birlikte inceleyene kadar Haberita ile kalın, esen kalın…

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.