Buradasınız: Haberita » Dünyadan » Glonass’ın Kutuplardaki Keşfi

Glonass Kutuplarda Keşfi

Kutup halkası (Polyarnoe Koltso) diye adlandırılan keşfe 17 Şubat’ta başlandı.

Rus bilim adamları GPS’e alternatif olarak geliştirilen Rusların yaptığı uzay temelli yön sistemi olan, halihazırda 21 uydu ile hizmet veren uydu navigation sistemi GLONASS‘ı (Global Navigation Satellite System) kullanarak Kuzey Kutup noktasını geçmeye çalışacaklar.

Kutup halkası (Polyarnoe Koltso) diye adlandırılan keşfe 17 Şubat’ta başlandı. Moskova, dünyanın petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 20‘sinin bulunduğu kutup bölgesini kendi topraklarının devamı olduğunu savunuyor.

Proje yöneticisi Vladimir Çukov yaptığı açıklamada keşif seyahatinde yüzebilen iki arazi aracı kullanacak ve bunların mühendisler tarafından hazırlandıklarını belirtti. Seyahatin en önemli diğer bir özelliği ise GLONASS’ın kullanılacak olması ve navigasyon sistemi GLONASS’ın ilk defa kutup şartlarında denenmesinin planlanıyor olması.

Kutup Halkası seyahati Rusya Coğrafya Topluluğu tarafından 2002 yılında 4 aşamalı olarak planlanan gezilerden oluşuyor. Bu projenin dünya çapında 2014 yılında tamamlanması bekleniyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.