Buradasınız: Haberita » Dünyadan » Eğer Ewenvel Kazanırsa

Sözel verilerle haritaların birleştiği farklı harita uygulamaları gerçekleştirilebiliyor. Şu sıralar Amerika Birleşik Devletleri’nde görülen Evenwel v.Abbott davası ile ilgili Social Explorer interaktif bir harita hazırladı.

Haritada her bir bölge eğer Evenwel kazanırsa temsil edilemeyecek olan insanların yüzdelerine göre renklendirilmiş.

Haritada her bir bölge eğer Evenwel kazanırsa temsil edilemeyecek olan insanların yüzdelerine göre renklendirilmiş.

Texas eyalet senatörlük bölgeleri konu olan davada, karar ABD’nin bütün bölgelerini etkileyebilir. Davayı Evenwel kazanırsa bölgelerdeki bölgelerin toplam nüfusu saymak yerine sadece seçim için gerekli nitelikleri taşıyan kişiler sayılacak ve böylece bölgeleri temsil edecek kişi sayılarında değişiklikler yaşanacak.

Türkiye’ye temsili bir örnek yaratılırsa, birbirine yakın milletvekili sayısı ile temsil edilen iki ili baz alalım. Milletvekili sayısını, toplam nüfusa göre değil, toplam seçmen sayısına göre (18 yaşından küçükleri ve T.C vatandaşı olmayanları çıkartarak) hesaplayalım. Buna göre daha genç ve T.C vatandaşı olmayanların sayısının daha fazla olduğu ilin milletvekili sayısı daha az çıkacaktır.

Social Explorer’in haritasında bölgelerde şu an durum ne, Evenwel kazanırsa ne olucak, istatistiki veriler ile sunuluyor. Buna göre bölgelerdeki seçmen sayısında azalmayı veya büyümeyi rahatlıkla harita üzerinden görebiliyorsunuz.

Haritada her bir bölge eğer Evenwel kazanırsa temsil edilemeyecek olan insanların yüzdelerine göre renklendirilmiş. Eğer haritadaki bir bölgeye tıklarsanız, o bölgedeki temsil edilemeyen insanların, çocukların ve vatandaş olmayanların yüzdelerini de görebilirsiniz.

İnteraktif temsil haritasına ulaşmak için tıklayınız…

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.