Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Türkiye’nin Kadastro Modeli Afganistan’da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliğinde Türkiye’nin kadastro alanındaki 100 yıllık tecrübesi Afganistan’a aktarılacak.

Beş yıllık bir işbirliğini hedefleyen bu çalışma kapsamında Türkiye’den uzmanların katıldığı bir haftalık saha ve kurumsal altyapı incelemesi yapıldı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Arazi İdaresi Başkanlığı merkezinde ve bu Başkanlığa bağlı Kabil ve Herat idarelerinde; mevcut çalışmalar, personel durumu, mevzuat çalışmaları, donanım ve benzeri ihtiyaçlar ayrıntılı bir analize tabi tutuldu. Yoğun bir program olarak tatbik edilen çalışmalara valilik heyetleri de iştirak etti.

Jawat Peikar, "Tapu ve kadastro reformu için kendimize en uygun sistem olarak Türkiye’yi model olarak seçtik.” dedi.

Jawat Peikar, “Tapu ve kadastro reformu için kendimize en uygun sistem olarak Türkiye’yi model olarak seçtik.” dedi.

Arazi İdaresi Başkanı Jawat Peikar ve üst düzey görevlilerin katıldığı programın Herat ayağı iki gün sürdü ve TİKA Afganistan Kabil Koordinatör Yardımcısı Gökhan Keser tarafından koordine edildi.

Programın değerlendirmesi yapıldı ve bundan sonraki aşamalarda izlenecek karşılıklı yöntemler belirlendi.

TİKA Koordinatörü Süleyman ŞAHİN konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Süleyman ŞAHİN, “Afganistan’da arazi işgalleri, kamuya veya kişilere ait tarla ve arsaların başkaları tarafından işgal edilmesi veya zarar verilmesi çok duyulan bir konudur. Bu çalışma ile hem devlet malları korunacak ve hem de kişi mallarının tapuları devlet garantisinde olacak, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi.” dedi.

Proje, Afganistan Cumhurbaşkanı Sayın Eşref Gani Ahmedzai tarafından bizzat takip ediliyor. TİKA ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliğinde Türkiye’den uzman personel getirilerek, Afgan kadastrocuların eğitilmesi ve modern tekniklerle donatılması sağlanacak. Ayrıca kadastro alanında kullanılan Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Afganistan’a uyarlanacak böylece verilerin elektronik ortama aktarılıp güncellenmesi kolaylaşacak.

Afganistan Bağımsız Arazi İdaresi Başkanı Jawat Peikar konuyla ilgili olarak, “Afganistan şu anda Türkiye’nin 60 yıl önceki durumunu yaşıyor. Milli proje olarak adlandırdığımız Arazi Reformu için işbirliği yapmak üzere Türkiye, Gürcistan ve Singapur ile görüşmeler yaptık, Cumhurbaşkanımız Eşref Gani başkanlığında 16 üyenin katılımı ile yapılan “Yüksek Arazi ve Su Şurası”nın 4. toplantısında tapu ve kadastro reformu için kendimize en uygun sistem olarak Türkiye’yi model olarak seçtik.” diye konuştu.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.