Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » İstanbul-İzmir Otoyolu’nun Bitimine Ne Kadar Kaldı?

Basın kuruluşlarının İzmir’deki temsilcileriyle buluşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, İstanbul-İzmir Otoyolu’ndaki son gelişmelerden de bahsetti.

Bakan Binali YILDIRIM, İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi.

İstanbul-Bursa güzergahında incelemelerde bulunduğunu söyleyen YILDIRIM, bu kapsamda 2 bin 500 metre uzunluğa sahip Selçuk Gazi Tünelleri‘nde iki tarafta da son ışığı gördüklerini anlattı.

Bakan Binali YILDIRIM projenin toplam 387 kilometrelik ana aksa sahip bulunduğunu, İzmir Otogar Kavşağı’ndan başlayarak, İstanbul’a oradan da Gebze TEM yoluna bağlantıya kadar olan mesafeyi kapsadığını ifade ederken bu mesafeye köprünün de dahil olduğunu belirtti.

İzmit Körfezi’ni, Dilovası’ndan Hersek Burnu’na bağlayan asma köprünün boyu itibarıyla dünyanın 4’üncü köprüsü olduğunu vurgulayan Bakan YILDIRIM, “Köprü yaklaşık 5.5 kilometre uzunluğunda, kuleler arası mesafe ise bin 550 metre. Orası fay kesişme hattında olduğu için köprü kulesi, herhangi bir yer hareketinde yatay-düşey hareket edebiliyor. 1999 depreminde tam fay hattının geçtiği yer olan Hersek Burnu-Gölcük istikametinde olduğu için deprem riskine karşı burada çok özel proje yapıldı.” dedi.

Bursa ile İstanbul arası 45 dakika, İstanbul ile İzmir arası ise 3 saate inecek.

Bursa ile İstanbul arası 45 dakikaya, İstanbul ile İzmir arası ise 3 saate inecek.

“İstanbul-İzmir Otoyolu yüzde 45-50 oranında bitti.”

Bakan YILDIRIM projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi’nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi’ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade etti.

İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze’den Altınova’ya oradan da Orhangazi’ye kadar açılmasının planlandığını anlatan YILDIRIM, “Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa’dan İstanbul’a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul’a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogar ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. 2 tünelimiz var, Belkahve tünelleri. Onlar da bitti. Ama orada çok fazla sanat yapısı olduğu için tamamlanması eylül, ekimi bulur. Geri kalan bölümler ise 2018’de tamamen bitmiş olacak.” diye konuştu.

Proje kapsamındaki çalışmaların tüm güzergahlarda  1600 iş makinesi ve 9 bin işçiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Bakan YILDIRIM, projenin toplam maliyetinin 6.5 milyar dolar, finansman maliyeti ile birlikte 15 milyar doları bulduğunu söyledi. YILDIRIM, “Yani aşağı yukarı yüzde 45-50 arasında yolun bitmiş olduğunu söyleyebiliriz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.