Buradasınız: Haberita » Yaşam » Bir Kartografya Projesi Niteliğinde “Osmanlılardan Günümüze Doğu Akdeniz Kentleri”

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray KOLLUOĞLU ve Doç. Dr. Meltem TOKSÖZ tarafından yayına hazırlanan “Osmanlılardan Günümüze Doğu Akdeniz Kentleri”, Neyyir BERKTAY’ın çevirisiyle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan yayımlandı.

Osmanlılardan Günümüze Doğu Akdeniz Kentleri, Neyyir Berktay’ın özenli çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.

Kitap, Neyyir BERKTAY’ın özenli çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.

Akdeniz kıyıları yüzyıllar boyunca, dünyanın en işlek ve canlı ticaret yollarının bulunduğu bölge oldu. Bu etkinliğin toplumsal, kültürel ve siyasal düzlemlerdeki olaylarla karşılıklı ilişkisi nasıldı? Akdeniz’in sosyal tarihini liman kentleri üzerinden okuyabilir miyiz? Bir bütün olarak Akdeniz bölgesi, siyasal iktidarlardan ve kültürel kimliklerden görece bağımsız yapısal bir birlik sunuyor mu?

Seçkin akademisyenler tarafından kaleme alınan bu kitap, 1350’lerden 1850’lere kadarki uzun dönem boyunca Doğu Akdeniz’in ekonomik ve toplumsal yapısında yaşanan büyük ölçekli değişimleri konu alırken yukarıda sıraladığımız sorulara Osmanlı liman kentleri özelinde cevaplar sunmaya çalışıyor.

Yazarların ortak perspektifi, kentleri ekonomik yapıya bağlayan dünya sistemi analizi çerçevesinde düşünmeleri ve sorgulamalarını, “kozmopolitizm kavramını ulus-devlet imgeleminden ve Avrupa hegemonyasından özgürleştirme” hedefi etrafında geliştirmeleridir. Bu ortak çabanın ağırlık noktasını İzmir, Selanik, Beyrut, İskenderun ve İstanbul gibi 19. Yüzyıl küreselleşmesinin kapıları ve düğüm noktaları olan liman kentleri ve onların artalanları oluşturuyor.

Deniz üzerindeki dalgaların sürekli silip yok ettiği yolları haritalamaya çalışan bir kartografya projesi niteliği de taşıyan Osmanlılardan Günümüze Doğu Akdeniz Kentleri, Neyyir Berktay’ın özenli çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü‘nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Biray KOLLUOĞLU’nun 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı İzmir ve 21. yüzyıl başı İstanbul üzerine yayınları bulunuyor. Araştırma alanları arasında şehir sosyolojisi, tarihsel sosyoloji, milliyetçilik, mekan ve bellek sosyolojisi yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü‘nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Meltem TOKSÖZ’ün Doğu Akdeniz pamuk tarımı ve ticareti, Osmanlı liman kenti Mersin ve Çukurova tarihleri üzerine yayınları bulunuyor. Araştırma alanları arasında tarihyazımı, geç Osmanlı düşünce tarihi ile devlet ve toplumun modernleşmesi yer alıyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.