Buradasınız: Haberita » Teknoloji » Türkiye’nin İlk Sel Haritası Çıkarılıyor

Türkiye Sel Haritası

Türkiye’de her yıl sel baskınlarından dolayı ortalama 100 milyon dolar hasar meydana geliyor.

Türkiye’de depremlerden sonra en fazla zarar verici afetlerin başında su taşkınları ve buna bağlı gelişen heyelanlar geliyor.  Türkiye’de her yıl sel baskınlarından dolayı ortalama 100 milyon dolar hasar meydana geliyor fakat önlem projelerine ayrılan bütçe ise 20 milyon dolar ile sınırlı.

Radikal Gazetesi’nden İlker Pehlivan’ın haberine göre Anadolu Sigorta ve Su Vakfı iş birliği yaparak Türkiye’nin ilk sel haritasını çıkarıyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Haritaya bakıp sel baskınının kesin olduğu yerlere girmeyeceğiz veya o bölgenin primi hasarda ödenecek tazminat kadar olacak. Bile bile oraları sigorta kapsamına almak, çok akıllıca değil” dedi.

Geçen sene Ayamama Deresi çevresinde yaşanan sel baskınında tüm sigorta şirketlerinin 700 milyon TL hasar ödediğini ifade eden Mustafa Su, “Sektör selde 17 Ağustos 1999 depreminden daha çok tazminat ödedi. Sadece biz Ayamama çevresinde 76 milyon liralık hasar tazminatı ödedik. Sigorta beklenmeyen risklere karşı yapılır, bir şeyin olacağı kesinse sigortalanmaz” dedi.

Afet İşleri Genel Müdürlüğünün oluşturduğu 1950-2008 dönemini kapsayan ”Türkiye’de Afetlerin Mekansal ve İstatistiksel Dağılımı-Afet Bilgileri Envanteri”ne göre, Kırklareli hariç tüm illerde sel baskını meydana geldi.

Bu dönemde görülen 4 bin 67 su baskını, 80 ilde 22 bin 157 afetzedeyi etkiledi.

Sel baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında meydana geliyor, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185). Etkilenen afetzede sayısı baz alındığında ise sel baskınlarından etkilenen iller, Erzurum (2 bin 12), Kahramanmaraş (1.523), Van (1.480), Adana (1.172), Bitlis (1.047) şeklinde sıralandı.

Sel baskınlarına bağlı heyelanlarda ise Karadeniz Bölgesi öne çıkıyor.

Türkiye’de heyelanlı yerleşim birimleri, Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Rize; Orta ve Batı Karadeniz bölgesinde de Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu civarında aktif fay ve fay zonları boyunca yoğunlaşıyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.