Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Türkiye’nin En Uzun Tüneli İnşa Edilecek

İletim Tüneli

İnşa edilecek İletim Tüneli 31,6 km uzunluğunda olacak.

Türkiye’nin en uzun iletim tünelinin inşasını kapsayan Ankara İçme suyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi‘nin imza töreni, 12 Ocak 2011 tarihinde Rixos Grand Ankara’da gerçekleştirildi.

İmza töreninde Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Lütfi AKÇA, Ankara Milletvekilleri, Japonya Büyükelçisi Nobuaki TANAKA, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK, DSİ Genel Müdürü Haydar KOÇAKER, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Genel Müdürleri ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

Ankara’nın içme suyunu 2050 yılına kadar karşılayacak olan Gerede projesi, Bolu İlinin sınırları dahilinde yer alan Gerede İlçesinin kuzeydoğusundan başlıyor ve Ankara İlinin sınırları dahilindeki Çamlıdere Barajı’nda son buluyor.

Proje kapsamında 31,6 km uzunluğunda İletim Tüneli inşa edilecek, bu tünel aynı zamanda Türkiye’nin en uzun tüneli olma özelliği taşıyacak.

Proje ile Gerede Havzası’ndan gelecek 226 milyon metreküp/yıl su Gerede-Ulusu Deresi üzerinde teşkil edilecek olan Işıklı Regülatörü ile çevrilerek 31,6 km uzunluğunda 4,5 m çapında iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Baraj Gölüne aktarılacak.

Gerede Sistemi kapsamında iletim tüneli dışında, Işıklı Regülatörü, 3 adet Havalandırma Şaftı, Tünel Giriş ve Çıkış Yapıları ile Tünel Çıkışı Ulaşım Yolu inşa edilecek.

10 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilerek 229 milyon 426 bin 110 Türk lirasına ihale edilen Gerede Sistemi İnşaatı’nın yapım süresi 1460 gün.

İmza töreninde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün içme suyu faaliyetlerine değinen DSİ Genel Müdürü Haydar KOÇAKER, 1968 yılından bugüne kadar, 39 şehirde 81 adet içme suyu barajı, 23 şehirde toplam 1458 km isale hattı, 18 şehirde ise 26 adet içme suyu arıtma tesisi yapıldığını belirtti.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.