Buradasınız: Haberita » Yaşam » Piri Reis’in Haritasından Sonra İkinci Harita

Tunuslu Hacı Ahmed Haritası

Avrupalılar da 1530'lu yıllarda Tunuslu Hacı Ahmed'in haritasından esinlenmiş.

Piri Reis’in dünya ve haritacılar açısından önemi tartışılmaz. Piri Reis‘in 1513 yılında çizdiği Amerika kıtasını gösteren dünya haritasından sonra Avrupalılar da 1530‘lu yıllarda Tunuslu Hacı Ahmed’in haritasından esinlenmiş.

Tunuslu Hacı Ahmed‘in haritası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Piri Reis’in çizdiği dünya haritasına benzeyen bir harita. Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği Amerika kıtasını da gösteren dünya haritasından sonra 1534 yılında çizilen harita da yeni dünyaya yer veriliyor. Bu durumun osmanlı bilim çevrelerinin yeni gelişmeleri yakından takip ettiğini gösteren bir kanıt olarak yorumlanıyor. Haritayı çizen Tunuslu Hacı Ahmed isimli bir bilim adamı.

Osmanlı tebaasından Tunuslu bir haritacı olan Hacı Ahmed, tahta baskı tekniği kullanarak çizdiği haritada ileri ölçeklendirme yöntemini kullanmış.

Giovanni Battista Ramusio’nun “Delle Navigationi et Viaggi ” adlı coğrafya kitabında da bu haritanın kullanılmış olması Avrupalıların bilimsel açıdan Osmanlıları izlediğini açıkça gösteriyor. Ayrıca Venedikli Vicolo Cambi gibi isimler de bu haritadan faydalanmış.

Haritayı detaylı incelemek, ayrıntılara ulaşmak için tıklayınız…

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.