Buradasınız: Haberita » Yaşam » BEKTAŞ, “Pratik Jeodezi’ haritacılar için bir başvuru kaynağı – el kitabı olacak.”

2009 yılında yayına çıkan Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ’ın “Pratik Jeodezi” kitabının güncelleştirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı mart ayı itibariyle raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ ile kitabı hakkında konuştuk.

“Pratik Jeodezi” haritacılık faaliyetlerinde bulunanlar için sürekli bir başvuru kaynağı – el kitabı olacak.”

"Pratik Jeodezi" kitabının güncelleştirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı mart ayı itibariyle raflardaki yerini aldı.

“Pratik Jeodezi” kitabının güncelleştirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı mart ayı itibariyle raflardaki yerini aldı.

“Pratik Jeodezi” kitabı, Üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin Harita, Jeodezi ve Fotogrametri ve Geomatik Mühendisliği Bölümlerinde, Meslek Yüksekokullarının Harita-Kadastro programlarında gösterilen Ölçme Bilgisi (Topoğrafya) ve Jeodezi adı altında okutulan derslere yönelik olarak hazırlandı.

Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ, kitabın hitap ettiği kitle ile alakalı, “Bu kitap her ne kadar öğrenciler için düşünülüp hazırlanmışsa da direkt ya da dolaylı olarak jeodezi (haritacılık) faaliyetlerinde bulunacaklar için sürekli bir başvuru kaynağı – el kitabı olarak da kullanılabileceği ümit edilmektedir.” dedi.

“Pratik Jeodezi” kitabının güncelleştirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısında özellikle düzlem, küre ve elipsoidde 3 Boyutlu temel Jeodezik Hesaplamalar teorik açıklamalı ve sayısal uygulamalı olarak verildi.

Kitaba, klasik ölçme bilgisi kitaplarına göre daha fazla konu dahil edilmeye çalışıldığını ifade eden BEKTAŞ, kitaba düzlem ölçmelerinin yanı sıra küre ve elipsoid yüzeyinde hesaplamaların, harita projeksiyonları konularının ve özellikle 3 boyutlu jeodezik uygulamaların katıldığını söyledi.

BEKTAŞ, dengeleme hesabı konularının kapsam dışı olduğunu ama kitapta pratikte sık kullanılacak basit dengeleme türlerine ait örneklere de yer verildiğine dikkat çekti.

“Okuyucuya araştırma yapma isteği aşılamaya çalıştık.”

Kitabın kapsamı bu kadar geniş tutulunca ayrıntılarda kaybolmamak ve kitabın hacmini gereksiz yere büyütmemek için genelde teoremlerin kanıtlanmasından kaçınılmakla beraber bazı konularda teorik detaya girilerek okuyucuya araştırma yapma isteği aşılanmaya çalışıldığını belirten BEKTAŞ, konular hakkında, daha geniş bilgi ve teorik detaylar için okuyuculara kaynaklar kısmında gösterilen eserlere başvurmalarını öneriyor.

Konular içinde halen yürürlükte olan (BÖHYY ve BÖHHBÜY) teknik yönetmeliklerinden yer yer alıntılar yapılarak okuyucuda öğrenme aşamasında ölçme ve hesaplama standartlarının yerleşmesi düşünüldü.

BEKTAŞ, kitapta pratik jeodezi uygulamalarına ağırlık verildiğine, tüm hesaplamalara ilişkin genel bilgiler verildikten sonra konuyla ilgili çok sayıda sayısal örnek ve çözümlere yer verildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ’ın Pratik Jeodezi kitabı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesinden satışa sunuldu. Kitap Ondokuz Mayıs Üniversitesi dışından bu adresten temin edilebiliyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.