Buradasınız: Haberita » Etkinlik » Mobil Harita Uygulamaları Etkinliği

Mobil Harita Uygulamaları Etkinliği Haberita’nın medya sponsorluğunda İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü ve Koyuncu Harita ve Mühendislik firması tarafından düzenlendi.

Peki etkinlikte neler yaşandı?

Etkinliğin sabah oturumunda sahada (İTÜ kampüsünde) her öğrenciye özel olarak Mobil Lidar Sisteminin bileşenleri öğretildi. Sistem de hangi teknolojik cihazlar, hangi tür lazer tarayıcılar kullanılıyor detaylı bir şekilde gösterildi. Sonra öğrencilere gösterilen bu bileşenler araca tek tek monte edilerek, İTÜ kampüsünün bir kısmı tarandı. Öğleden sonra da ham datalar aktarıldı ve renkli nokta bulutu verisi elde edilene kadar tüm işlemler aşama aşama öğrencilere gösterildi.

Etkinliğin sabah oturumunda İTÜ kampüsünde uygulama gerçekleştirildi.

Etkinliğin sabah oturumunda sahada – İTÜ kampüsünde – uygulama gerçekleştirildi.

Etkinliğin sabah oturumu İTÜ kampüsünde sahada uygulamayla gerçekleşirken, etkinlik öğleden sonra İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans ve eğitim ile sona erdi.

Bu etkinliğin en önemli özelliği ham Lidar datalarının ilk halinden nokta bulutu haline gelene kadar ki tüm aşamalarının öğrencilere uygulamalı olarak gösterilmesi oldu.

Etkinlikte yer alan Koyuncu Harita ve Mühendislik’in şirket müdürü Metin KOYUNCU ile etkinlik ve Lidar teknolojisi hakkında konuştuk.

Etkinliklerle yeni teknolojinin ve yenilikçi hareketlerin yayılmasını istediklerini söyleyen KOYUNCU,”Amacımız Lidar’ın gerek yersel gerek hava Lidar’ın gerekse Mobil Lidar’ın Türkiye’de yayılmasını istiyoruz.” dedi.

Metin KOYUNCU, öğrencilere önem verdiklerini, onların Lidar teknolojisine ilgi duymalarını istediklerini, öğrencilerin yeni teknolojilere ilgi duymalarının Lidar için bir avantaj olduğunu ifade etti.

“İş yaşantısında en önemli iki unsur hız ve doğruluk, bu da mobil lidarla sağlanıyor.”

Günümüzde işleri biraz daha otomasyona çevirmek gerektiğini böylelikle hızın ve güvenin daha da artacağını belirten KOYUNCU, “100 kmlik bir yolu; bu bir kamulaştırma projesi, bu bir etüd projesi, bu bir yol proje olabilir, bu iş Mobil Lidar ile arazi alımı ortalama 50 km hızla en fazla 2 günde bitirilebilir.” dedi.

Etkinlik öğleden sonra İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans ve eğitim ile sona erdi.

Etkinlik öğleden sonra İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans ve eğitim ile sona erdi.

“Mobil Lidar fark yaratıyor.”

KOYUNCU, sadece kurumun istediklerini almadıklarını, Mobil Lidar ile tüm detayları aldıklarını, bunun da hız kazandırdığını, fark yarattığını söyledi.

Lidar ilgili çalışmalarının 2013 yılında başladığını söyleyen KOYUNCU, cihazın özel üretim olduğunu, üretiminin 6 ay sürdüğünü ifade etti. KOYUNCU, bu sürede Ar-Ge çalışması yaptıklarını aktardı.

Mobil Lidar ile kısa sürede ciddi yol kat edilebileceğine dikkat çeken KOYUNCU, “Mobil Lidar ile bir günde 8 saat boyunca alım yapılabilir, 1 günde ortalama 5-6 köy, 250-300 km arasında yol, 1000 hektara yakın alan taranabilir.” dedi.

Bu cihazların hassasiyet konusunda kendisini ispatlamasına rağmen Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği’ne girmediğine dikkat çeken KOYUNCU, kurumlarla temaslarının devam ettiğini, en yakın zamanda bu durumun açıklığa kavuşacağını umduğunu söyledi.

Etkinliğe katılan İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Bernis GÜNAY ve Berkay ÖZEN, meslek ile ilgili öğrencilere yönelik etkinliklerin olmasının çok faydalı olduğunu ifade ederlerken yurt dışında bu tarz uygulamaları gördüklerini ama Türkiye’de böyle uygulamaların olduğunu bu etkinlikte gördüklerini ve bu durumun onlara meslek adına gelecek için daha fazla ümit verdiğini söylediler.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.