Buradasınız: Haberita » Etkinlik » Her Yönü ile Unutulmayacak Bir Kongre

ISPRS (Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği) kongreleri dört yılda bir düzenleniyor. Sonuncusu 12-19 Temmuz 2016 tarihleri arasında Prag’da düzenlendi.

Mesleğimiz için bu değerli organizasyonu ayağınıza getirmeye çalışacağız. Akdeniz Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nusret DEMİR, meslektaşları-Haberita okuyucuları- için ISPRS 2016 izlenimlerini aktarıyor.

ISPRS 2016, 12-19 Temmuz 2016 tarihleri arasında Prag'ta düzenlendi.

ISPRS 2016, 12-19 Temmuz 2016 tarihleri arasında Prag’ta düzenlendi.

Yrd. Doç. Dr. Nusret DEMİR kimdir?

Nusret Demir, 13 yaşında Kadastro Lisesinde haritacılık ile tanıştı. Yıldız Teknik Üniversitesinde 3. sınıftan sonra çift lisans yaparak hem harita mühendisi hem de endüstri mühendisi oldu. Fotogrametri ve Uzaktan Algılama üzerine 9 ay Yunanistan’da yüksek lisans tezi için bulundu, 6 sene İsviçre’de ETH Zürih Üniversitesinde doktora yaptı. 1 sene İsviçre’de çalışma konusu üzerine fabrikada çalıştı. Yakın bir zaman önce Nusret DEMİR, Akdeniz Üniversitesinde Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümünde görev almak üzere Türkiye’ye döndü.

Peki ISPRS nedir?

ISPRS…Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği…Fotogrametri ve Uzaktan Algılama bilim camiasının buluştuğu, her yıl bilimsel toplantı ve çalıştaylar, dört yılda bir de bir nevi Fotogrametri ve Uzaktan Algılama biliminin olimpiyatı sayılan ISPRS Kongrelerini düzenleyen büyük bir oluşum… Organizasyonunda ve yönetiminde uzun yıllar İTÜ’den Prof. Dr. Orhan ALTAN yer aldı ve Prof. Dr. Orhan ALTAN’ın da büyük çabaları ile ISPRS her toplantısına daha fazla bilim insanını buluşturarak büyümeye devam ediyor.

“ISPRS Kongrelerinde yayınlanan çalışmaların en önemli özelliklerinden biri bilim camiası kongreyi ilgiyle takip ettiği için yayınların yüksek sayıda atıf almasıdır.”

Akademik hayatıma YTÜ’de araştırma görevlisi olarak adım attığım ilk yıllarda, 2004 yılında İstanbul’da düzenlenen ISPRS kongresine hem katılma fırsatına erişmiş hem de düzenleme kurulunda bulunarak merhum hocam Prof. Dr. Ahmet YAŞAYAN ve danışmanım Prof. Dr. Zübeyde ALKIŞ’la genç araştırmacıları destekleme komitesinde aktif olarak çalışmıştım, bu kongreye katılım desteği bulamayan genç akademisyenlere, sektörden farklı firmalardan sponsor olmalarını sağlamıştık.

Belirttiğim gibi, katıldığım ilk ISPRS kongresi 2004 de İstanbul’da düzenlendi ve akademik hayata yeni atılmış bir araştırmacı için, bu denli bir büyük kongrede bulunmanın, edinilen tecrübe açısından paha biçilemez olduğunu insan daha sonra anlıyor. ISPRS Kongrelerinde yayınlanan çalışmaların bir önemli özelliği de -bilim camiası ilgiyle takip ettiği için- yayınların yüksek sayıda atıf almasıdır.

2016-İstikamet Prag!

Ve 2016 Kongresi için, istikamet Prag’dı ve bu kez Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Uzaktan Algılama Anabilim Dalı ve Uzaktan Algılama Araştırma Uygulama Merkezi olarak tam kadro çalışmalarımızla kongredeydik. Ayrıca Türkiye’nin pek çok üniversitesi, kurumu ve şirketi de yoğun katılımla oradaydı.

Kongre, birbiriyle eş zamanlı pek çok oturum şeklinde gerçekleşti. Bu oturumlar genel oturum, teknik oturumlar, tematik oturumlar, genç forumu, ESA ve diğer kurumların özel oturumları şeklindeydi.

Kongre, birbiriyle eş zamanlı pek çok oturum şeklinde gerçekleşti.

Kongre, birbiriyle eş zamanlı pek çok oturum şeklinde gerçekleşti.

Ve ülkemizden gelen üzücü haber kongreye ateş gibi düşmüştü…

Çalışma alanlarım olması dolayısıyla daha çok nokta bulutu işleme, insansız hava araçları, görüntüden doku tespiti oturumlarını takip etmeye çalıştım. Gerçi ülkemizdeki darbe girişimi tam da bu kongreye denk geldiğinden aklımız fikrimiz vatanımızdaki gelişmelerdeyken bu dağınık kafalarla oturumları takip etmeye çalıştık, elden geldiğince.

“Yüksek lisans öğrencilerim Mustafa KAYNARCA ve Selen OY ile hazırladığım Sentinel -1 SAR Görüntülerinden otomatik kıyı çizgisi çıkarımı ve LIDAR verileri ile doğrulanması konusundaki çalışmamı poster olarak sundum.”

ISPRS 2016 Kongresine renk katanlar…

Toplantıda farklı günlerde gerçekleştirilen özel oturumlarda Hexagon GeoSystems başkanı Dr. Jürgen DOLD, sanal insan projeleri ile tanınan Cenevre Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nadia THALMANN, okyanus bilimleri konusundaki çalışmaları ile ses getirmiş Prof. Paul Arthur BERKMAN, Çin Bilim Akademisinde geomatik konusundaki çalışmaları ve uzun yıllar ISPRS bünyesindeki aktif çalışmaları ile bilinen Prof. Deren LI, iklim ve okyanus çalışmaları ile bilim dünyasına büyük katkıları olan Dr.Shailesh NAYAK, coğrafya ve davranış bilimleri ile ilgili çalışmalarında bulunan Prof. Daniel SUI, bilim hukuku ve danışmanlığı konuları ile Dr. Heide HACKMANN, Online GIS ve “büyük veri” konusundaki çalışmaları ile tanınan Prof. Ming-Hsiang TSOU, özel sektörde uzun yıllar kariyer yapmış ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmuş Hexagon Geosystems’den mühendis Mladen STOJIC doyurucu sunumlarıyla kongreye renk kattılar.

Kongre ile ilgili tüm videolara buradan ulaşabilirsiniz.

Kongrede dikkat çeken bir oturum da nokta bulutu işlenmesi ile Timo Hackel ve Prof.Konrad SCHINLER’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumdu. Burada nokta bulutu sınıflandırmasına yönelik paylaşılan veri setleri ve yöntem karşılaştırma projesi 3DSemantic tanıtıldı. 3DSemantic ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

“Genç akademisyenlerin kariyerine oldukça katkı sağlayacak oturumlar gerçekleştirildi.”

Emekli profesörlerden oluşan Beyaz Filler (White Elephants) kulübünün düzenlediği oturumda nasıl tez yazılır, nasıl araştırma önerisi hazırlanır, nasıl sunum yapılır? gibi genç akademisyenlerin kariyerine oldukça katkı sağlayacak oturumlar gerçekleştirildi. Elsevier yayın grubunun bilimsel makale yazımı ile ilgili verdiği sunum da ayrıca dikkat çekiciydi.

Akdeniz Üniversitesi Ekibi Soldan Sağa Yrd.Doç.Dr.Nusret DEMİR - Doç.Dr.Bekir Taner SAN - Prof.Dr.Namık Kemal SÖNMEZ

Akdeniz Üniversitesi Ekibi Soldan Sağa Yrd.Doç.Dr.Nusret DEMİR – Doç.Dr.Bekir Taner SAN – Prof.Dr.Namık Kemal SÖNMEZ

Peki, kongre’nin en zayıf kaldığı nokta ne oldu?

Poster oturumları belki de kongrenin en zayıf kaldığı nokta oldu. İçerikleri zengin ve son gelişmeleri içeren çalışmalar, maalesef dar bir ortamda sergilendiğinden, oluşan aşırı kalabalıktan dolayı yeterince verim alınamadı diye düşünüyorum.

Türkiye’den hangi akademisyenlerin çalışması en iyiler arasında yer aldı?

Her kongrede verilen farklı kategoride bilimsel ve hizmet ödülleri de buradan görülebilir. Türkiye’den de Prof. Dr. Sıtkı KÜLÜR, Prof. Dr. Ferruh YILDIZ, O.SELÇUK ve M. A. YILDIZ’ın yazarlığını yaptığı “The Effect of Pixel Size on The Accuracy of Orthophoto Production” isimli çalışma da en iyi posterler arasında yer aldı. İlgili çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Ticari sergide Türkiye’den hangi özel kuruluşlar yer aldı?

Ticari sergiden de söz edeceksek, Türkiye’den aralarında BİMTAŞ A.Ş, Mescioğlu Mühendislik, GEOGIS, ATAY Mühendislik’in de olduğu yoğun bir katılım vardı.

Bu kuruluşların sergi fotoğraflarının da bulunduğu tüm fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

“ISPRS 2016 maalesef Türkler adına pek de verimli geçemedi.”

Elbette, burada değinemediğim, atladığım, unuttuğum noktalar vardır. Bu denli büyük bir kongreyi yüzde yüz takip etmek elbette imkansız. Diğer yandan kongre, bahsettiğim gibi, Türk araştırmacılar için zihinlerin ülkede, bedenlerin Prag’da olduğu bir kongreydi bu yüzden Türkler adına maalesef pek de verimli geçemedi.

Peki, ISPRS 2020 nerede olacak?

Hatırlatmakta fayda var, Kanada’dan Qubec, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai ve Fransa’dan Nice kentinin aday olduğu ISPRS 2020 Kongresi için ipi Fransızlar göğüsledi. Ayrıca 2016-2020 yılları arası faaliyet gösterecek yeniden yapılandırılmış teknik komisyon yönetimleri de Prag’da belirlendi.

Kongre ile ilgili tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.