Buradasınız: Haberita » Etkinlik » ALKAN,”Mesleğimiz artık olmazsa olmaz meslek gruplarının başında geliyor.”

Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda “Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

“Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştaya Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Çorum’un kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Hitit Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN yaptı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN yaptı.

Çalıştayın açılış konuşmasında Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, teknolojideki gelişme ve ilerlemenin önemi üzerine vurgu yaptığı konuşmasında, “Teknolojide her geçen gün baş döndüren gelişmelerden en çok etkilenen branşların başında mesleğimiz geliyor: Harita, geomatik, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği. Gerçekten inanılmaz bir hızda gelişen teknoloji, bizim meslek alanımızın da çok hızlı bir şekilde çeşitlenmesine, değişmesine ve buna bağlı olarakta mesleğimizde her geçen gün ilginin artmasına neden oluyor.” diyerek mesleğimizin artık dünyadaki çok büyük işleri yerine getiren ve olmazsa olmaz meslek gruplarının başında geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, “Teknolojinin aynı zamanda konum/yer kavramının da üzerinde yükselen bir alan olduğu vurgusunu yaparak “Nerede sorusunun cevabı artık her an ve her alanda aranmaya başladı ve nerede sorusunun olduğu her yerde biz varız: Harita Mühendisleri” yorumunda bulundu.

Ayrıca günümüz dünyasının bilgi ve teknoloji çağı olmasına vurgu yapan Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, “Şu anda her şey bilgi üzerine kurulu ve bizler Hitit Üniversitesi olarak bunun farkındayız. Üniversitemiz artık klasik işlerle uğraşan bir üniversite modunda değil, Kuzey Anadolu Fay Hattının bir bölümünü ölçen, Obruk Barajı’nda deformasyon ölçmeleri yapan, GPS projeleri gerçekleştiren, insansız hava aracı gibi projeleri yapmakta olan bir üniversite haline geldik. Bu çalışmalar zamanla daha da artarak devam edecektir.” dedi.

İlk konuşmacı Prof. Dr. Ayşegül TANIK, “Türkiye’nin Su Zenginliği ve Bütünleşik Havza Yönetimi” başlıklı sunuşunda öncelikle yaşamın vazgeçilmezi ‘su’ ile ilgili verilere değinerek suyun stratejik anlamı ve öneminden bahsetti.

Çalıştayda Prof. Dr. Ayşegül TANIK, Doç. Dr. Şinasi KAYA, Doç. Dr. Esra ERTEN ve Dr. Hakan YAVAŞOĞLU konuşmacı olarak yer aldı.

Aynı zamanda Prof. Dr. Ayşegül TANIK, bu bağlamda bütünleşik havza yönetimi temel ilkeleri, ülkemiz akarsu havzaları, havza bilgi sistemleri, mevcut durum itibariyle su yönetiminde paydaş olan kurum ve kuruluş yapılanması ile SÇD’nin gerekliliklerini yerine getirmede karşılaşılan sorunları dile getirdi.

İkinci konuşmacı Doç. Dr. Şinasi KAYA ise “Uydu Yer Gözlem Uyduları (İTÜ UHUZAM) ve Uygulama Alanları” başlıklı sunumunda, Türkiye’nin ilk yer terminali olan İTÜ Uydu Yer İstasyonu ve faaliyetleri konusunu ele alarak yapılan ve kurgulanan projelerden bahsetti.

Aynı zamanda Doç. Dr. Şinasi KAYA, 1970’li yıllardan beri uzaktan algılama teknolojisi ve yöntemleri ile birçok disiplin tarafından yeryüzünün araştırılmasına değinerek uzaktan algılamada görünür bölgenin dışında da algılama yapılabildiği için cisimler hakkında daha fazla bilgi elde edebileceği bilgisini verdi.

Üçüncü konuşmacı Doç. Dr. Esra ERTEN, “Radar Verileri ile Tarım İzleme İmkanlar ve Zorluklar” adlı sunumunda uydu-tabanlı tarım izleme, kaliteli gıda maddelerinin uygun maliyetle üretimini ve tarımda verimliliği arttırırken çevreye verilen zararı azaltmanın hedeflendiği bilgisini verdi. Doç. Dr. Esra ERTEN, “Yer gözlem uydularından yapay açıklıklı radar olarak bilinen SAR uyduları, izlenen hedefe dair hem menzil hem de elektromanyetik saçılım bilgisi sağlaması yönünden bitki gelişiminin izlenmesinde büyük rol oynamaktadır.” diyerek TÜBİTAK, İTÜ ve ETH Zürih Üniversitesi (İsviçre) iş birliği ile gerçekleştirilen pirinç bitkisinin operasyonel olarak uydu-tabanlı izlenmesi için geliştirilen metodolojileri ele aldı.

“Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi Çalıştayı” plaket takdiminin ardından sona erdi.

Son konuşmacı Dr. Hakan YAVAŞOĞLU ise “GNSS Verilerinin Yer Bilimlerinde Kullanımı: Orta Anadolu Örneği” konulu sunumunda, “Yer bilimleri, yer yuvarının oluşumundan bugüne meydana gelen deprem, deprem döngüsü, fay yapıları ve karakteristiği gibi jeolojik ve jeofiziksel konuları içeren bir disiplindir. Yer bilimlerinde 19. yüzyılın sonunda açı ve kenar ölçmeleri ile başlayan jeodezik çalışmalar 20. yüzyılın ikinci yarısında uydu jeodezisinin (uzaktan algılama, GNSS, VLBI, SLR) kullanılmasıyla devam etmiştir.” dedi.

YAVAŞOĞLU, “Ülkemizde 1999 İzmit ve Düzce depremleri sonrasında uydu jeodezisi ile yer hareketlerinin incelenmesi için birçok çalışma yapılmıştır/yapılmaktadır. Deprem tahmini için nerede, ne büyüklükte ve ne zaman sorularına cevaplar aranmaktadır. Yer bilimleri için nerede ve ne büyüklükte sorularına cevaplar verilirken ne zaman sorusu hala istatistiksel sonuçlara dayalı olarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle yıkıcı depremler üreten Kuzey Anadolu (KAF) ve Doğu Anadolu (DAF) fay zonlarının geçtiği ülkemizde jeodezik çalışmalar ile yer hareketlerinin izlenmesi çok önemli bir konudur.” değerlendirmesinde bulunan Dr. Hakan Yavaşoğlu, “Bu çalışmada, KAF orta kesiminde bulunan fay yapıları açıklanmış, fay hareketlerinin izlenmesi için yapılan çalışmalardan örnekler sunulmuştur. 1939 Erzincan depremi ile başlayan doğudan batıya doğru uzanan deprem göçü izlerinin (1942-Erbaa, 1943-Lâdik ve 1944-Gerede) bulunduğu bölgede yapılan çalışmaların paylaşılmasının ekonomik ve toplumsal açıdan faydalı olacağı muhakkaktır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Çalıştay sunumlarının tamamlanmasının ardından değerlendirme toplantısı yapıldı.

“Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi Çalıştayı” plaket takdiminin ardından sona erdi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.