Buradasınız: Haberita » GPS » GPS Hükümlüye Koşullu Serbestlik Getiriyor

Elektronik Kelepçe

Elektronik İzleme Sistemi, Türk Ceza Adalet Sistemi'nde yeni bir devrin başlangıcı anlamına geliyor.

Çok yakında uygulanmaya başlayacak olan “Elektronik İzleme Sistemi” Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından Sapanca’da düzenlenen “Denetimli Serbestlik ve Elektronik İzleme Sistemi” konulu çalıştayda tanıtıldı.

Elektronik İzleme Sistemi, Türk Ceza Adalet Sistemi‘nde yeni bir devrin başlangıcı anlamına geliyor. Elektronik kelepçe sayesinde hükümlünün kendi sosyal çevresi içerisinde kalması sağlanacak.

Bu konu üzerinde iki yıl çalıştıklarını, Avrupa ve Amerika’daki uygulamaları incelediklerini söyleyen Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, bu projeyle toplumun ve mağdurların korunmasını hedeflediklerini ifade etti.

Peki sistem nasıl işleyecek?

ABD Sandiago State Üniversitesi Ögretim görevlisi Prof. Dr.Yusuf Öz, elektronik izleme sistemini anlattı. Elektronik kelepçeler GPS/GPRS tabanlı bir izleme ünitesi ile takip edilecek. Bir cihaz GPS‘ten aldığı sinyallerle yer belirlemesi yapıp, GSM hattı üzerinden de konum bilgisini izleme merkezine iletiyor. Bu cihaz ev hapsi dışındaki uygulamalarda kullanılacak. Bir diğer cihaz ise ev hapsinde GPS kullanılamayacağı için normal telefon hattı üzerinden kişinin hangi saatler arasında evinde veya işyerinde olduğunu belirleyecek.

Şu anda ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklu sayısı 120.000 civarında fakat mevcut yatak kapasitesi 114.348, bu yüzden bu sistem bu sorunun da önüne geçilmesi açısından çok önemli.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.