Buradasınız: Haberita » CBS » CBS Görmeyenlerin Hayatını Kolaylaştırıyor

CBS görmeyenlerin hayatını kolaylaştırıyor

CBS görmeyenlerin hayatını kolaylaştırıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi CBS’yi kullanarak göremeyenlerin hayatını kolaylaştıracak bir projeye imza attı. 3 Aralık Engelliler Günü’nde İzmir’de yaşayan engellilere verilebilecek en güzel haber “Görmeyenlerin gözü olacak”sloganıyla yaşama geçirilen ”Görmeyenler İçin Kent Rehberi Projesi”  oldu.

Görmeyenler İçin Kent Rehberi Projesi ile görme engellilerin kentlerde yaşadığı çevresinde hangi yapılar olduğunu bilememe, yön ve yer bulamama, kaybolma gibi sorunlara çözüm bulunmaya çalışılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürü Lütfi Ünal, engellilerin yangın veya su baskını gibi afetlerden zarar görmemeleri için engellilerin her türlü bilgilerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri veri tabanına işlendiğini ifade etti. Sistemde taksi, otobüs durakları, eczane, resmi kurum ve kuruluşlar gibi 15 bin önemli yerin bilgisi hizmete sunuluyor. Eczane bilgileri her gün diğer bilgiler ise her hafta güncellenecek.

Peki, proje nasıl uygulanıyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri çalışmalarıyla elde edilen önemli yer bilgilerinin konum ve diğer öznitelik bilgileri (adı, telefonu vb.) GPS özelliği olan cep telefonlarına yükleniyor. Bu  bilgileri okuyabilen ve seslendirebilen özel yazılımlar sayesinde de görme engelliler bulunduğu yere yakın önemli yeri sesli uyarı olarak alıyorlar.

Sistemi incelemek veya yararlanmak isteyenler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web adresinden “Görme Engelliler İçin Kent Rehberi “ bölümünü ziyaret edebilirler.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.