Buradasınız: Haberita » Köşe Yazıları » Bir Eksperin Güncesi

Volkan Eken

Volkan Eken

Farkında Olmak

Mesleğe yeni başlamış bir çok arkadaşın hayalidir eksper olmak. Birçok arkadaş, okul bitince eksper olup, lisans alıp bir şeyler başarmak ister. Fakat o kadar çoktur ki isteyen ve umduğunu bulamayan, bir süre sonra bu işin aslında mühendislik olmadığını, emlakçılık olduğunu, mesleğini unuttuğunu, yine klasik haritacılık yapmak istediğini söyleyen bir sürü kişi ile karşılaşmaya başlarsınız. Bu nedir biliyor musunuz? Farkında olamamaktır.

Zira bizim mesleğimiz öylesine geniş bir pencereden bakar ki dünyaya, o dünyada görebilecekleriniz sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. Bir de tabi sizin görme gücünüz ile. Bizim mesleğimizin en güzel yanı, birçok meslek ve meslek kolu arasında estetik köprüler kurmasıdır. Bazen bu aslında bizim işimiz değil derken, yine harita mühendisliğine konu başka bir çalışma alanında kullanabileceğiniz çok önemli bir şeyi öğreniyorsunuzdur. Ama bunu göremeyen kişi ne yazıktır ki, o köprüden geçemeyecek, bir şeyleri eksik yapacaktır.

Sabretmek

Mesleğe yeni başlayan her eksper/harita mühendisi bir bocalama yaşar. Çünkü hayat zordur. Okulda kitapların arasında satırlarda gezinmeye benzememektedir. Hocanın sınavda sorduğu soruya yanlış cevap verdiğinde, hocaya itiraz etmeye benzememektedir. Gerçek hayat daha zordur. Bir kamu kurumundan evrak incelemek ile inceleyememek arasındaki “t” kadar zaman, o kurumdaki memurun keyfi ile doğru orantılı bir grafik vermektedir. Halbuki, her işte ve meslek kolunda olduğu gibi gölgemizle savaşmak yerine,  nasıl o işi daha kolay, daha pratik ve doğru yaparım, bunu aramak lazım. İşin işleyiş sürecinde karşımıza çıkan sorunları çözmeyi iş bellemek değil, işimizi yaparken o sorunları aşmak için sabırlı ve metanetli olmayı öğrenmeliyiz.

Keşke Dememek İçin

Herkes bir şeyin farkında. Gayrimenkul değerleme çağımızın gelişen yeni iş kollarından birisi. Henüz çok yeni. Henüz yeterli profesyonellikte yapılamamakta. Bu evrede işi gerçekten benimseyip, gerekli donanımlarını çantasına birer birer koyan, kendini iyi yetiştiren arkadaşlar, gelecekte çok nitelikli işlere imza atıyor olacaklar. Ne istediğini bilmeyen, istediğine ulaşmak için yeterli sabır, metanet ve azim duygusuna yeterince ulaşamayan arkadaşlarsa, keşkelere mahkum kalacaktır. Çağımızın iş kollarından taşınmaz mal değerlemesi, harita mühendisliğinin bir çalışma alanıdır. Bu bir gerçektir. Bu işi en iyi yapabilecek kişi de yine bir harita mühendisidir. Bu da bir gerçektir. Bunu bilen ve iyi idrak edip kendini iyi yetiştiren arkadaşlar bu meslekte çok iyi yerlere gelecektir. Fakat bunun için çok çalışmak gerekmekte, kendini iyi yetiştirmek ve farklı olmak gerekmektedir.

Peki Ama Nasıl?

Bu sorunun cevabı, sorunun kendisi kadar detaylı, ince ve de sistematik yollardan geçmektedir. Yanlış anlaşılmasın. Teknik detaylardan bahsetmiyorum.Farklı olmaktan bahsediyorum. Zaten kalitenin temelinde de farklı, orijinal, karakteristik,doğru, objektif çözümler sunmak yatmaz mı? Çözüm üretebilmek içinse bilgili olmak gerekir.

Unutmayalım: “Cehalet Tanrı’nın laneti olduğuna göre, bilgi göklere uçabileceğimiz kanatlarımızdır”, William Shakespeare

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.