Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Arazi Toplulaştırmasıyla İlgili Yeni Bir Genel Müdürlük

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri Fakülteleri Dekanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

ÇELİK, tarım sektörüne bu yıl için 11,6 milyar lira destek için pay ayrıldığına dikkat çekti.

ÇELİK, tarım sektörüne bu yıl için 11,6 milyar lira destek için pay ayrıldığına dikkat çekti.

​”Yalnız toplulaştırma ile ilgilenecek, yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz.”

Tarım parsellerinin ölçeğinin ekonomik tarım için elverişli olmadığına dikkat çeken ÇELİK, işletme başına parselin 59 dekar olduğunu söyledi. ÇELİK, bunun İngiltere’de 580 dekar, Fransa’da 521 dekar olduğu dikkate alındığında Türkiye’deki parsel ölçeklerinin ne kadar dezavantajlı olduğunun görüldüğünü belirtti.

ÇELİK, toplulaştırma ile ilgili yoğun bir çalışma olduğunu ancak 13 yıl içerisinde 4,6 milyon hektar alanın toplulaştırıldığını ifade ederek, “2023’te 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasının gerçekleştirilmesi hedefini koymuşuz ama böyle bir yaklaşım ile zor olacağı düşüncesiyle biz yalnız toplulaştırma ile ilgilenecek, yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz. Bu idare yapıyla inanıyorum ki hızlı bir şekilde bu ölçeği büyüteceğiz. Bu toplulaştırma ile verimi artırmaya dönük yeni bir sürece girmiş olacağız.” dedi.

Tarım sektörüne bu yıl için 11,6 milyar lira destek için pay ayrıldığına dikkati çeken ÇELİK, desteklerin verilmesinde etki analizine ilişkin çalışmalarının son aşamaya geldiğini, çok parçalı olarak verilen desteklerin 3-4 kalem desteğe düşürme noktasında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.