Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Güçlü Strateji; Sulama Veri Tabanı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Sulama Veritabanı Sisteminin oluşturulması için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Sulama Portalı olarak isimlendirilen ve tüm Türkiye için oluşturulacak sulama tesisi verilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Sulama Portalının harita verileri TRGM kontrolünde yerli CBS yazılımı olan INTERGIS programı kullanılarak oluşturuldu ve sisteme entegrasyonu sağlandı.

23-27 Mart tarihleri arasında Sivas’ta “Sulama Veri Tabanı” oluşturulmasına yönelik InterGIS programının uygulanması bu programa dair verilen eğitimlerden sadece bir tanesi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Sulama Veritabanı Sisteminin oluşturulması için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

“Sulama Veritabanı Sistemi”nin oluşturulması için çalışmalar hızla sürüyor. (Sistemden alınan bir görüntü)

Öncelikle, 8 Ağustos 2012 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğüyle yapılan protokol kapsamında tüm Türkiye için elde edilen veriler toplu bir şekilde sisteme aktarıldı.

Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik personellere “Sulama Tesisi İşletme Haritalarının Sayısallaştırılması” kapsamında yazılımsal ve yöntemsel bilgileri içeren eğitim veriliyor.

GTHB Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığınca Aksaray’da 12-16 Ekim 2015 tarihleri arasında “Sulama Veri Tabanı ve Sulama Tesislerinin Sayısallaştırılması” konulu hizmet içi eğitimi gerçekleştirilen eğitimlere bir örnek.

Böylece illerde DSİ’nin işletmesi dışında kalan, Belediyelerin işletmesinde olan gölet alanlarıyla, çiftçilerin kendi imkanlarıyla oluşturdukları halk sulamalarının sisteme aktarılması İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek.

Sistemdeki veriler belirli aralıklarla kontrol edilerek sistemin güncelliği sağlanacak.

Sulama portalının aktif olarak kullanılması ile beraber Türkiye genelinde sulanan arazi varlığı sağlıklı bir şekilde tespit edilecek, suyun israfı engellenecek ve güvenilir sulama stratejileri planlanarak tarımsal verimlilik arttırılacak.

Not : GTHB, TRGM Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı Sulama Çalışma Grubu Koordinatörü Ali Çağlar ÇELİKCAN’ın 1-2 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Su Kayıp ve Kaçakları Çalıştayı”ndaki sunum dosyasından faydalanılmıştır.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.