Buradasınız: Haberita » Teknoloji » Pusula Güneyi mi Gösterecek?

Manyetik Alan

Manyetik alana ilişkin 3 boyutlu ölçümler gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar yön bulabilmek için birçok yöntem kullanıldı. Güneş ile, yıldızlara bakarak, karınca yuvasından, ağaçların yosun taraflarına bakarak. Tabii pusulanın yeri yadsınamaz yön bulmada.

Pusula kuzeyi gösterdiğinde yön tayin edilir fakat kutuplar manyetik olarak yer değiştiriyor, günlük kayma da 50 metre. Buna istinaden, pusula 780 bin yıl önce olduğu gibi manyetik olarak güneyi gösterebilir.

Avrupa Uzay Ajansı bu durumu araştırmak için jeomanyetik üzerine en kapsamlı projeyi hayata geçiriyor. Rusya 2012‘de fırlatacağı 3 uydu ile dünyayı çevreleyen manyetik alana ilişkin 3 boyutlu ölçümler gerçekleştirecek.

Yarım ton ağırlığında olan uyduların ikisi aynı yörünge üzerinde, diğeri bu uydulara yaklaşık 90 derece açıyla duracak. Bu şekilde bir üç boyutluluk oluşturulacak.

Uydulardan elde edilecek yüksek hassasiyete sahip görüntülerle, kutuplarda var olduğu bilinen kaymanın hesaplanmasındaki eksikliklerin tespit edilerek giderilmesi amaçlanıyor.

Dünya yaşam formu üzerinde önemli bir etkiye sahip olan Manyetik Alan, bir taraftan, gezegeni, uzayın derinliklerinden ve Güneşten gelen zararlı yüklenmiş parçacıklardan korurken; diğer taraftan da, her yıl göç eden canlı varlıklara yol gösterici olma özelliği taşıyor. Bu alanın yok olması canlıların yaşamı için büyük tehlike arz ediyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.