Buradasınız: Haberita » Teknoloji » Ördekler de Uydudan Takip Ediliyor

Ördekler

Ördeklerden en küçüğü yaklaşık 7 bin 500 kilometre yol kat etti.

Konum bilgisinin önemi ördekler üzerinde yapılan çalışmayla bir kez daha ortaya çıkıyor. Kızılırmak Deltası’nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından yürütülen su kuşlarını halkalama çalışmaları çerçevesinde uydu vericisi yerleştirilen 20 ördeğin yol haritası izleniyor.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Kiraz ERCİYAS‘ın AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, 20 ördeğe güneş enerjisi ile kendini şarj edebilen uydu vericisi yerleştirildi. Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) uzmanlarının da yer aldığı projeye Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’de destek veriyor. ERCİYAS, bu çalışmayla kuşların hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve nerede kışladığı gibi bilgilere ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Ördeklerin konum bilgilerini elde etmeye başladıklarını ifade eden ERCİYAS, ördeklerin Türkiye’den başlayıp önce Ukrayna, oradan Rusya’ya ve Kazakistan’a geçtiğini söyledi. ERCİYAS, ördeklerin bazılarının şu an Karadeniz‘in kuzeyinde yer alan Azak Denizi’nin güneydoğusunda bulunan Krasnador şehrinin yakınında bir gölde olduklarını belirtirken yakında ördeklerin Kızılırmak Deltası’na döneceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Çamurcun isimli yüzücü ördeklerden en küçüğü yaklaşık 7 bin 500 kilometre yol kat etti. Uydu vericileri 200 grdan ağır kuşlara yerleştirilebiliyor. Daha küçük kuşlar içinse radyo vericileri kullanılıyor.

Çalışma için 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye’nin önemli doğal sistemlerinden biri olduğundan Kızılırmak Deltası seçildi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.