Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Bu Yol Oniki Ülkeyi Bağlayacak

Karadeniz Otoyolu

7 bin kilometreden oluşacak otoyolun bir bölümü İstanbul, Samsun, Trabzon, Edirne’den geçecek.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, 12 üye ülke arasında yüksek kapasiteye sahip bir otoyolun inşası ve bu otoyolun Avrupa’yı birbirine bağlanması için çalışmalara başladı. 7 bin kilometreden oluşacak otoyolun bir bölümü İstanbul, Samsun, Trabzon, Edirne’den geçecek.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ), Türkiye’nin girişimi ve öncülüğüyle 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul Zirvesi sırasında yayımlanan deklarasyon ile kurulmuş ve Mayıs 1999 yılında yürürlüğe giren KEİ Şartı ile uluslararası örgüt olma özelliğini kazandı. Kurucu üyeleri Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Sırbistan’ın da 2004 yılında katılmasıyla üye sayısı12‘ye çıkardı.

Habertürk’ten Bahar BAKIR’ın haberine göre 12 ülke arasında varılan mutabakata göre, karayoluyla uluslararası mal ve yolcu taşımacılığı teşvik edilecek, AB, Karadeniz ve Asya ülkeleri arasında bağ kurulacak ve Trans Avrupa, Pan-Avrupa ve Avrupa Asya Ulaştırma Şebekeleri ile yeterli karayolu bağlantılarına sahip olunacak.

7 bin kilometre uzunluğunda olacak otoyolun güzergahı, “İstanbul, Samsun, Trabzon, Batum ve Poti (Gürcistan), Erivan (Ermenistan), Bakü (Azerbaycan), Novorosisk, Rostov-on-Don ve Taganrok (Rusya), Mariupol, Melitopol ve Odessa (Ukrayna), Kişinev (Moldova), Bükreş ve Köstence (Romanya), Haskovo ve Sofya (Bulgaristan), Niş ve Belgrad (Sırbistan), Tiran (Arnavutluk), Edirne, Komotini ve Dedeağaç (Yunanistan), İstanbul” şeklinde olacak.

Finansman açısından gerektiğinde AB fonları, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası’na da başvurulacak otoyolun asıl finansmanı ulusal fonlar ve bütçelerin yanı sıra özel sektörden elde edilecek çeşitli sermaye kaynaklarından sağlanacak.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.