Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » UZUN,”Harita mühendisleri ve teknikerleri bu projede her yerdeydiler.”

Projenin inşaat aşamasında, yaklaşık 7 bin kişi, işletme aşamasında yaklaşık 500 kişi istihdam edilen, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü olan “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” 26 Ağustos Cuma günü düzenlenen törenle açıldı. Köprü aynı zamanda 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü konumunda.

İki buçuk yıllık süreç içerisinde Dünya’nın “en”lerini barındıran, kulelerinden betonuna çeliklerinden asfaltına halatlarından işaretlemelerine vinçlerine kadar her detayında çalışmış, bu projedeki başarısıyla Kuveyt Projesi’ne yönlendirilen tek Türk mühendis olan harita mühendisi Neslihan UZUN ile projede geçirdiği bu 2,5 yıl, kariyeri, mesleğimiz hakkında konuştuk. Neslihan UZUN, kadın ve yeni mesleğe atılmış olan meslektaşlarımıza da özel tavsiyelerde bulundu.

“Sayısallaştırma ve kadastro işinde çalıştığım dönemlerde ikinci dil olarak İspanyolca öğrendim.”

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü mezunu olan Neslihan UZUN, mezun olduğu ilk yıllarda yaşadığı zorluklardan bahsederken, “Tecrübesiz olmamdan, yeterince iş fırsatının da olmamasından dolayı mezun olduğum ilk yıllarda aradığım iş fırsatını yakalayamadım. Bu süreç içerisinde bir takım sayısallaştırma ve kadastro işlerinde çalıştım fakat hayatımdan pek de memnun değildim.” dedi.

İngilizcem kapıyı açan anahtar oldu.

UZUN, “İngilizcem kapıyı açan anahtar oldu.” dedi.

Neslihan UZUN, bu dönemde istediği işe ulaşabilmek için sürekli araştırdığını ve kendini geliştirmeye çalıştığını ifade etti. UZUN, proje öncesi dönemden bahsederken, “Sayısallaştırma ve kadastro işinde çalıştım dönemlerde ikinci dil olarak İspanyolca öğrendim. Bu yola girebileceğimi düşünerek elimden geldiğince arkadaşlarımın şantiyelerine giderek bir staj gibi öğrenebileceğim her şeyi öğrenmeye çalıştım. Üniversite hayatım boyunca birçok mesleki eğitim alarak kendimi mesleki açıdan hazır hale gelmeye gayret ettim. Ayrıca beden dili üzerine de eğitimler alarak iletişim yönümü de geliştirmeye çalıştım. Üniversite kulüplerinin, yardım kuruluşlarının ve vakıfların faaliyetlerinde olabildiğince yer almaya çalıştım.” dedi.

“İngilizcem kapıyı açan anahtar oldu.”

Neslihan UZUN projeyle ilgili konuşmaya başladığında gözlerinden adeta o günkü heyecanı okunuyordu. UZUN, o dönemde iş ilanlarını düzenli olarak incelediğini ve projeyle ilgili ilana rastladığını söylerken,”Görüşmeyi Koreli yöneticilerle gerçekleştirdim. Burada İngilizcem kapıyı açan anahtar oldu. Görüşmede bana gece mesailerinden, yoğun çalışma ve zorlu arazi şartlarından bahsedildi. Ben bütün bu isteklerini karşılayabileceğimi söyleyerek onlara kendimi ifade etmeye çalıştım. Onlar da bana inandılar ve ben de elimden geleni yaptım. İşe harita mühendisi olarak alındım daha sonra yükselerek harita grup şefi olarak projeyi bitirdim.” dedi.

“Harita mühendisleri ve teknikerleri bu projede her yerdeydiler.”

Mesleğimizin en güzel yanı hangi projede bulunursak bulunalım projenin her aşamasında bulunuyor olmamız.” diyen UZUN, bunu da “Harita mühendisleri ve teknikerleri her görevde vardı, adeta her yerdeydiler.” sözleriyle özetledi. UZUN, her yerde olmamızı örneklerle açıklayarak, “İmalatta da, yapılan imalatın kontrolünde de bulundum. Köprü için konuşacak olursak, kulelerin yapımında da, kablolar çekilirken de yer aldım. Kabloların takılacağı “anchor box” denilen çelik yapıların ayarında da, çelik tabliyeler kaldırılırken de, onlar ayarlanırken de, rüzgar siperlerinde de yer aldım, aslında köprüde görüp göremeyeceğiniz her ayrıntıya bire bir şahit oldum.” dedi.

“Kadının işe farklı bir bakış açısı kattığını düşünüyorum bunu da daha ayrıntıcı düşünce yapısıyla sağlıyor.”

Neslihan UZUN, köprü şantiyesinin zorluğuna değinirken, “Köprü şantiyesi normal bir şantiye değil, tehlikelidir. İş güvenliğinin en üst düzeyde olması gereken şantiyelerden biri ama ben çok keyif aldım. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) için ise işe başlamadan önce iş güvenlik eğitimi aldık, tehlikeli maddeler, yüksekte çalışma eğitimi, ilk yardım eğitimi alarak şantiye hayatına hazırlandık.” dedi.

“Öncelikle sahada olmak istiyorum.” diyen UZUN, bunun da kendisine getirdiği olumlu yönü, “Ofis içerisinde olsaydım kendime bu kadar şey katamazdım.” şeklinde açıklıyor. UZUN, kadın mühendisin proje kattığı değeri anlatırken, “Kadının işe farklı bir bakış açısı kattığını düşünüyorum bunu da daha ayrıntıcı düşünce yapısıyla sağlıyor.” dedi.

“Her yaptığım işte farkımı ortaya koymaya çalıştım.”

Kadının kendi farkını ortaya koyabilmesi için yapması gerekenlere değinen UZUN, “Yeri geldiğinde çok soğuk, yeri geldiğinde çok sıcak koşullarda bizim de çalışmamız gerekiyor. Yeri geldiğinde ofiste kalıp işin başında olup hep aktif çalışmak gerekiyor. Her yaptığım işte farkımı ortaya koymaya çalıştım. Zaten o kadar çalışan arasından öne çıkabilmek için tabi ki çok çalışmanız şart ama tüm sosyal ve mesleki becerilerinizi de ortaya koymanız gerekir. Bu projede de elimden geleni yaptım, yönetim departmanı tarafından ise takdir edildim ki hem catwalkun (kediyolu) ilk keşfini yapan hem de TRT Haber’e davet edilen mühendis olma mutluluğunu yaşadım.” dedi.

UZUN, “Her yaptığım işte farkımı ortaya koymaya çalıştım.” dedi.

Kısa notlar

  • Neslihan UZUN, proje bitiminden sonra keşif çalışmasında 304 metre yükseklikten köprü merkezine doğru 120 metreye kadar düşen catwalkda yürüyen, Asya’dan Avrupa’ya geçen ilk kadın mühendis oldu.
  • 27 Ağustos 2016 tarihinde TRT Haber’de “Haber Tadında” programında İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya MERE ve Neslihan UZUN Fulin ARIKAN’ın konuğu oldu.
  • 3. köprünün yapımını da içeren ihale 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresini veren İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu‘nun olmuştu. 3. köprünün temelden üstteki kısmı için (kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil) Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaşıldı.

“Bu proje mesleki açıdan kendimi keşfettiğim bir proje oldu.”

Proje sonrasında örnek olarak gösterilmesinin kendisini çok sevindirdiğini söyleyen UZUN, “Bu proje mesleki açıdan kendimi keşfettiğim bir proje oldu. Bu projede kendi gücümün ve kendi yetilerimin farkına vardım. Ne olduğumu gördüm, hem neler yapabileceğimi hem de bunun üzerine neler ekleyebileceğimi gördüm.” dedi.

“Akşam 6’dan sonra şantiyede kalıp inşaat ders notları çalışıyordum.”

Neslihan UZUN, proje sürecinde diğer meslek gruplarıyla daha verimli nasıl çalışabileceğini düşünerek, “Hangi projede olursak olalım, hangi meslek grubunda olursak olalım kesinlikle ekip çalışması gerekiyor. Ben tek bir meslek dalına odaklanıp orada uzmanlaşmaya inanan bir insanım ama bir iş yaparken de diğer meslek dallarından bazı bilgileri öğrenmek gerekiyor. Bu sayede ortak bir çalışma yapıldığında herkes birbirinin diline biraz yatkın olsun daha güzel bir ürün ortaya çıksın. Bundan dolayı akşam 6’dan sonra şantiyede kalıp inşaat ders notları çalışıyordum.” dedi.

"Yükseklik ölçmeleri dersinde yoluma aslında karar vermiştim."

“Yükseklik ölçmeleri dersinde yoluma aslında karar vermiştim.”

“O mülakat gününe tekrar dönme şansım olsa yine aynı tercihi yapardım.”

Autocad programını daha derinlemesine öğrenmeye çalıştım.” diyerek proje sürecinde hep kendine bir şeyler katmaya çalıştığını söyleyen UZUN, proje sürecinde, “Bulunduğum projeleri çok fazla sahiplenirim bundan dolayı ekstra kendime ve projeye ne katabilirim diye düşünürüm. Tüm bunları bir zorunluluk olarak görmedim, keyifle yaptım sonuçta aynı zamanda bunlar benim kendime olan yatırımlarımdı. Bu yolun kolay olmayacağını tahmin ediyordum hatta her şey daha da zor oldu, o mülakat gününe tekrar dönme şansım olsa yine aynı tercihi yapardım.” dedi.

“Yükseklik ölçmeleri dersinde yoluma aslında karar vermiştim.”

Neslihan UZUN kariyer yolundan söz ederken, “Engin hocanın ilk yükseklik ölçmeleri dersiydi, Marmaray’dan bahsetmişti. O anda ‘Sahada olmak istiyorum.’ dedim ve bu amacıma bu projeyle ulaşabildim.”

İş hayatında denemenin önemini vurgulayan UZUN, “Mezun olduktan sonra istediği işe hemen erişemeyebilirler. Olabildiğince farklı işleri deneyip tecrübe kazanmaya çalışmalılar. Sonucunda deneye deneye aradıklarına mutlaka ulaşacaklar.” dedi.

“Bir kişi bir şeyi gerçekten istiyorsa onu yapabilir.”

Stajları da bir iş ciddiyetinde yapılması gerektiğini ifade eden UZUN, “Karayolları Genel Müdürlüğünde staj yaparken bir arkadaşımda Marmaray’da Yenikapı şantiyesinde staj yapıyordu. Orada da deneyim kazanmak istiyordum ve Marmaray’da da staj yaptım. Bu stajlar ilk ciddi ‘iş’ deneyimlerimdi. Eğer çalışma imkanları varsa yarı zamanlı da olsa çalışmalarını tavsiye ediyorum, bu iş yaşamlarına önemli bir farklılık katacaktır.” dedi.

Kendini geliştirmenin önemine değinen UZUN, “Artık bilgiye daha rahat ulaşabiliyorsunuz, eğitim videolarından forumlardan da kendilerini geliştirebilirler. İnsan bir şeyi kendi de öğrenebilir. İlla ki bu işler için çok fazla maddiyat gerekiyor diye düşünmesinler. Artık elimizden her imkan var, bir kişi bir şeyi gerçekten istiyorsa onu yapabilir.” dedi.

“400 kişiden seni seçebilmeleri için seni onların gözünde farklı kılacak bir şeylerin olması lazım.”

İnsanın kendini farklı kılması lazım diyen UZUN, “Örneğin beni görüşmede farklı kılan şey İngilizcem oldu. Herkesin kendine göre farklı meziyetleri var, onları öne çıkarmaları lazım. Mühendis yöneticidir, yöneten kişidir, bunun için neye gereksinimleri var, o yönde kendilerini geliştirmeliler. Exceli daha da geliştirebilirler örneğin makro yazabilirler. Netcad, Autocad dışında Microstation da öğrenebilirler. Spor faaliyetlerinde aldığın madalya bile yeri geliyor seni öne geçirebiliyor. Sonuçta elemenin bir şekilde yapılması gerekiyor.” dedi.

Neslihan UZUN gelecek planlarını aktarırken, “Uzun vadede İnşaat Proje Yöneticisi (Construction Project Manager) olarak projelerde yer almak istiyorum. Bundan dolayı farklı projelerde yer almak istiyorum, her alanda işi görmek istiyorum. Bir altyapı projesinde, özellikle bir metro projesinde yer almak istiyorum. Harita mühendisi olmamın bakış açısını ve avantajlarını kullanarak, hep daha ileriye diyerek kendimi ileride bu görevde görmek istiyorum. Kariyerimi de buna göre planlamaya çalışıyorum. Bu proje çok yoğundu biraz uzak kaldım ama artık olabildiğince yardım kuruluşlarında yer almaya devam etmek istiyorum.” dedi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.