Buradasınız: Haberita » Köşe Yazıları » Haritacının Gözünden

Hamit Onur Soysal

Hamit Onur Soysal

Geçenlerde farklı disiplinlerden insanların olduğu bir görüşmedeydim. Konumuz Kentsel dönüşüm. Konuyla ilgili fikir sahibi olanlar ve bunları dile getirenler ise paralel mesleki disiplinlerdeki kişiler. Görüşme yoğun bir şekilde sürüyordu, insanlar fikirlerini beyan etmek için birbirleriyle yarışır haldeydiler. Ta ki konu mülkiyete gelinceye kadar. İki dakika once birbirleriyle yarışan insanlar bir anda birbirlerine bakar oldu kim ne diyecek diye. O andan itibaren konuşma diyaloga ya da monoloğa dönüşüverdi. Kimse renk vermiyor, sanki sıra masadaki iki harita mühendisindeydi  (ben ve meslektaşım). Ne kadar ironik bir durum ki herkesin bildiği bir şey var fakat kimse gerçeklere yanaşmıyor.

Sevgili arkadaşlar! Harita mühendisi, sadece ölçmez çizmez, projelendirmez; harita mühendisinin gözlüklerinin çerçevesi yoktur. Biraz önce anlattığım durumu da göz önüne alırsak; paralel meslek gruplarındaki insanlar, yapıların fiziksel yönleriyle ilgili belki de bizlerin hiçbir zaman hayal edemeyeceği fikirlerin sahipleri olabilirler. Lakin biz de harita mühendisi olarak fiziksel yapıyı düşünürüz fakat biz de en önemli noktalar olarak kabul edebileceğimiz mülkiyet kavramı, imar kanunu, 15, 16, 18. maddeler, içtihatleri vs. hakkında mesleki eğitim almış kişileriz. Farkımız, görselliğin ve hayal gücünün dışında kanunlar, içtihatler, tüzükler.

Yukarıda bahsettiğim konu aslında harita mühendisinin herhangi bir konuya ya da probleme bakış açısının ne kadar geniş olabileceğinin kanıtıdır. Haritacılar yani bizler, en basit bir konuda bile, “acaba” sorusunu kendimize sorar ve “Evet bunlar bunlar yapılır fakat uygun mudur?” sorusunu da araştırırız. Dolayısıyla, haritacı sadece bakmaz aynı zamanda görür, hayal kurar, en önemlisi de okur.

Siz de harita mühendislerinin bu kadar yönlü olabileceğini düşünüyor muydunuz? Örneğin, herhangi bir fizibilite raporunun, haritacının yokluğunda hazırlanabileceğini düşünebilir misiniz? Elbette HAYIR!

Haritacı, dünyadaki hiçbir şeyi olduğu gibi görmez. Onun temelinde belirli düzeye indirgemek ve sorgulamak vardır. Bundan dolayı; tüm paralel disiplinlerin uygulamalarının otak yönü en başından sonuna kadar, her safhasında anahtar disiplin olmasıdır.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.