Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » YLSY Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı

Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından resmi-burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderiliyor.

Harita mühendisleri için önemli bir fırsat olan YLSY’yi Haberita üç gün boyunca mercek altına alıyor. YLSY, harita mühendislerine hem devlette iş garantisi sağlıyor, hem de yurt dışında burslu öğrenim görerek kendini geliştirme imkanı sunuyor.

Birinci bölümde YLSY’nin amacı, başvuru koşulları, genel bilgiler yer alacak. İkinci ve üçüncü bölümde YLSY ile yurt dışında öğrenim gören üç harita mühendisinin görüşleri ile konuya netlik kazandırılmaya çalışılacak. Bugün başlayan YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme) başvuru alımı 14 Şubat 2011 tarihinde sona erecek.

YLSY nedir?

Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla mecburi hizmet karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurt dışı lisansüstü öğrenim bursluluk programıdır.

YLSY’nin amacı ne?

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji transferini gerçekleştirmeye yönelik olarak, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavla burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına öğrenci gönderilmesi suretiyle üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamaktır.

Başvuru koşullarında neler yer alıyor?

YLSY başvuru koşullarında; en az dört yıllık fakülte/yüksekokul veya yüksek lisans mezunu olmak, 2008-2010 yılları arasında gerçekleştirilen ALES sınavlarından adayın tercih edebileceği programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,  lisans veya yüksek lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “dört üzerinden 2.75”, “on üzerinden 7,00“, “yüz üzerinden 70,00” veya daha yukarı olmak ve erkek adaylarda yüksek lisans öğrenimi görecekler için yapanlar 1985 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak, doktora yapacaklar veya askerliğini yapmış olanlar için 1983 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak, bayanlarda ise 1983 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak gibi şartlar yer alıyor.

Hangi kurum, hangi alanda kontenjan açtı?

Bu sene harita mühendisleri için 6 kontenjan bulunuyor. Aksaray Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi Fotogrametri alanı için, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri, Uzaktan Algılama alanı için birer kontenjan açıyor. Bu üniversitelerden birine yerleşen adaylar ise ABD, AB Ülkeleri, Kanada, Rusya, Japonya, Çin veya Avustralya’da eğitim görebilecek. Kurumlardan Devlet Demiryolları İşletmesi, Demiryolu Projelendirme ve İnşaatı, Jeodezi Teknolojileri Demiryolu Uygulamaları alanlarında birer kontenjan açacak. Buraya yerleşen adaylar Almanya’da yüksek lisans eğitimi görecek.

Yerleştirme neye göre yapılacak?

Yerleştirme işlemi adayların ALES puanları esas alınarak ve en yüksek puandan başlamak üzere kontenjan sayısı kadar yapılacak. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Aynı programı tercih etmiş olan adayların puanlarının eşit olması durumunda söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene; eşitlik yine sürdüğü takdirde doğum yılı büyük (yaşı küçük) olan adaya öncelik verilecek.

Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

Yurt dışında lisansüstü öğrenimi görmek üzere başvuracak adaylar, başvurularını http://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapacaklar.

Değerlendirmede istenen belgeler neler?

Kontenjanlara yerleştirilenlerden istenen belgeler; Vukuatlı nüfus kayıt örneği (nüfus idaresinden alınacaktır.), Mezuniyet belgesi veya diploma örneği (noter veya üniversite tarafından onaylı), Not ortalamasını gösterir belge (transkript) (aslı veya üniversite/noter tarafından onaylı örneği), Yerleştirmeye esas teşkil eden ALES sonuç belgesi (aslı veya üniversite/noter tarafından onaylı örneği), ÖSYM tarafından yerleştirildiğini gösterir, http://www.osym.gov.tr internet adresinden alınmış internet çıktısı, Terhis Belgesi veya Yüksek Lisans belgesinin onaylı örneği (1983 ve 1984 doğumlu erkek adaylar için). Yerleştirilen adayların belgelerinin incelenerek değerlendirilebilmesi için istenen belgeleri “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü Bakanlık Merkez Bina 6.Kat A Blok 06648 Bakanlıklar ANKARA” adresine eksiksiz ulaştırmaları gerekiyor.

Yabancı dilde yeterlilik için ne gerekiyor, eğitim ne kadar sürecek?

Yurt dışında lisansüstü öğrenim yapmaya hak kazanan ve öğrenim görecekleri ülkelerdeki üniversitelerce istenen yeterli yabancı dil puanına (TOEFL’dan 80, IELTS’den 6, DAFT’dan C2) sahip olmayan adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın işbirliğinde yurt içinde açılacak olan yabancı dil kurslarına alınacaklar. Yurt içi dil kursu süresi 6 ay, yurt içi ve yurt dışı dil kursu toplamı ise 1 yıl. Bu süre içerisinde yeterli yabancı dil puanını alamayanlara 6 aya kadar ek süre verilebiliyor. Yurtiçi dil kursları Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya illerinde yapılacak.

Yurt dışında lisansüstü öğrenimi görmek üzere başvuracak adaylar, başvurularını http://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapacaklar. Tercih işleminden önce 10 tl olan yerleştirme ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekiyor.

Adaylar bir programa yerleştirilip yerleştirilmediklerini T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler.

Detaylı bilgi ÖSYM’nin resmi sitesinde yer alan kılavuzdan edinilebilir.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.