Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » Enerji Sektörünün Haritacılara Yansıması

Rüzgar Gülleri

Rüzgar Gülleri enerji ihtiyacının karşılanmasında son senelerde sık sık gündeme geliyor.

Türkiye’de enerji sektörü git gide büyüyen bir sektör. Gelecek adına enerji kaynaklarının arttırılması adına Güneş Enerjisi Santralleri (GES)‘nin tesisi, Hidro Elektrik Santralleri (HES)‘nin tesisi, Rüzgar Gülleri‘nin tesisi gerçekleştirilirken, son dönemde de büyük tartışmaya yol açan Nükleer elektrik santrali kurulması gündemde. Enerjinin sektörünün gelişmesi haritacıların da burada istihdamının artması anlamına geliyor. Özellikle son yıllarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun uzman yardımcılığı sınavları ile harita mühendisi alımı gerçekleştirmesi buna başlıca örnek olarak verilebilir.

Türkiye coğrafi konumu dolayısıyla da dünyada enerji ile alakalı çok büyük önem arz ediyor. Özellikle petrol ve doğalgazın kaynak ülkelerden kaynakları yetersiz ithalata bağımlı Batılı ülkelere taşınmasını hedefleyen boru hattı projeleri bunun en önemli göstergesi. Yeşil enerji de sık sık gündeme gelen konu.

Hidro Elektrik Santraller

Türkiye'de enerji sektörü git gide büyüyor.

SP Enerji‘de 2011’de yeni projelerle enerji yatırımlarını genişletmeyi hedefliyor. Akdeniz Bölgesi’nde güneş potansiyeline ve enerji nakil hatlarına olan yakınlığına bakarak harita mühendisleriyle ortaklaşa yürütülen çalışmayla sahalar belirlediklerini ifade eden SP Enerji Genel Müdürü Serdar TABAKOĞLU, bu bölgelerde yapılması potansiyel yatırımlar için tüm ölçüm ve hesaplamaları yaptıklarını, bu alanları talep eden yatırımcılara önerdiklerini, lisan başvuru dosyalarını hazırlayıp, mevzuatın netleşmesini beklediklerini belirtti.

Üretilen enerji kadar aslında tasarruf edilen enerjinin önemine de değinen TABAKOĞLU, işyerlerinin en büyük enerji tüketimlerinin gece aydınlatması sırasında gerçekleştiğini belirtti. TABAKOĞLU, yenilebilir enerjiye bir bütün olarak bakılması gerektiğini ifade ederken aydınlatma giderlerinin toplam enerji giderlerinin yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğini söyledi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.