Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » ÇŞB ile TKGM’nin 2016 Bütçeleri Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2016 yılı bütçesi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin sunumunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI yaptı. Sunumdan bazı önemli başlıklar haberde yer alıyor.

Bakan SARI, 2016 Yılı Bütçe Tasarısı’nda, Bakanlık için 1 milyar 686 milyon 435 bin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 867 milyon 372 bin olmak üzere, Merkezi Yönetim Bütçesi’nden toplam 2 milyar 553 milyon 807 bin lira ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

ÇŞB ile TKGM'nin 2016 bütçeleri kabul edildi.

Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin sunumunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI yaptı.

Bakanlar Kurulunun 136 kararıyla 47 ilde toplam 178 riskli alan ilan edildiğini belirten Bakan SARI, riskli yapıların tespitiyle ilgili lisans verme işlemlerinin başlatıldığını, bin 54 kurum ve kuruluşun riskli yapıları tespit etmek üzere lisans aldığını ifade etti. Bakan Sarı, 2015 yıl sonu itibarıyla toplam 311 bin 837 bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespitinin gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Bakan Fatma Güldemet SARI, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar liraya yakın kaynak kullanıldığını kaydetti.

“Ülkenin bina envanteri çıkarılacak.”

Bakanlık teknik koordinatörlüğünde başlatılan “Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi” projesinin hızla devam ettiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı SARI, şöyle devam etti:

“Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üretim hızlı bir şekilde devam etmekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılmaya başlandı. Ortofoto Projesiyle kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek, ülkenin bina envanteri çıkarılacak, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, bakanlık web sayfası üzerinden verilerle Bakanlık mekansal verileri de sunulacaktır. Portal üzerinde parsel, riskli yapı ve plan sorgulama gibi verilere vatandaş ve yatırımcılar erişim sağlayabilecektir.”

“Yaklaşık 49 milyon kişiye hizmet verilmektedir.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı SARI, ülkede yaşanan hızlı kentleşmeye bağlı olarak gürültü kontrolü çalışmalarına hız verildiğine, son yıllarda önemli gelişmelerin sağlandığına değinerek, “Bu kapsamda 23 ilde stratejik gürültü haritası hazırlandı, 2018 yılında ülkemizin stratejik gürültü haritası tamamlanacaktır” ifadesini kullandı.

Ülke ve bölge ölçeğinde “Mekansal Strateji Planı“nın hazırlık çalışmalarına başlandığını belirten Bakan SARI, “Yerleşme, yapılaşma ve arazi kullanımına yön veren, alt ölçekli planlara ve uygulamalara esas teşkil eden çevre düzeni planlarının bugün itibarıyla ülke genelinde yüzde 97’si tamamlanmıştır” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçeleri kabul edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçeleri kabul edildi.

Bakan Fatma Güldemet SARI, 2015 yılında yapılan kıyı alanları planlama çalışmaları ile kıyı yapı, tesis ve yatırımlarına ait 51 imar planının onaylandığını anlatarak, ülke genelinde kıyı ve sahil şeritlerinin planlanması aşamasının ilk adımı olan kıyı kenar çizgisi tespitlerinin yüzde 99 oranında bitirildiğini kaydetti.

“3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildi.”

Bakan SARI, trafik yoğunluğunun azaltılması, hava kalitesinin yükseltilmesi, enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla ilk kez bisiklet yollarıyla ilgili mevzuat hazırlandığını hatırlattı.

Türkiye’de 2002’de 12 olan Özel Çevre Koruma Bölgesi sayısının 16’ya yükseldiğine işaret eden Bakan SARI, “Aynı dönemde, kıyı ve deniz koruma alanlarımızın toplam yüzölçümü 346 bin hektardan 1 milyon 470 bin hektara ulaşmıştır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı SARI, 2003’ten bugüne kadar maliyeti yaklaşık 9,5 milyar lira olan 3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildiğini, 1 milyar 800 milyon lira değerinde 280 yapım projesi çalışmasının da devam ettiğini söyledi.

Bakan SARI, bugüne kadar 74 kurum, 696 kullanıcısı olan Harita Bilgi Bankasına 6 bin 100’ün üzerinde proje indeks bilgisi girildiğini kaydetti.

İller Bankası aracılığıyla 2003 yılından bugüne kadar yerel yönetimlere yaklaşık 25 milyar lira uzun vadeli kredi verildiğini ve 3 milyar 494 milyon lira hibe yapıldığını ifade eden Bakan SARI, 2003 yılından bugüne kadar 4 bin 383 iş bitirildiğini, yerel yönetimlerin hizmetine sunulduğunu 13 milyar 750 milyon lira harcama yapıldığını aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçeleri komisyonda kabul edildi.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.