Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » BDDK’dan Harita Mühendislerini de İlgilendiren Önemli Karar

Gayrimenkul Değerleme

Bu kararla SPK'ya bağlı şirketlerin sayısının artması ve buna paralel olarak Harita Mühendislerinin sektördeki istihdam oranının artması bekleniyor.

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 18.12.2010 tarihli ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla konut veya ticari gayrimenkul değerlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ya da Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’na bağlı Lisanslı Gayrimenkul Değerleme şirketlerince tespit edilmesi zorunlu hale getirildi.

Şimdiye kadar bankalar kredileri kendileri tespit ediyordu. Bu kararla Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı şirketlerin sayısının artması ve buna paralel olarak Harita Mühendislerinin sektördeki istihdam oranının artması bekleniyor. Şu anda Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı 82 Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketi bulunuyor.

Gayrimenkul Değerleme Harita Mühendisleri için Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketleri, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Bankalar dolayısıyla git gide önem kazanan bir çalışma alanı olarak göze çarpıyor.

Kararda ayrıca konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının % 75, ticari gayrimenkulde ise teminat olarak alınan ticari gayrimenkulün değerine oranının % 50 ile sınırlandırılması yer alıyor. Bu sayede kredi alımlarındaki risk en aza indirgeniyor, oluşabilecek Mortgage krizinin de önüne geçilmeye çalışılıyor.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.