Buradasınız: Haberita » İş Dünyası » KISA, “Her bir proje bir sonraki kariyer hedefi için bir eğitim niteliğindedir.”

2011 yılında kurulan genç bir kurum olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü yenilikçi projelerinde hız kesmiyor.

Mesleğimizin her alanında yer almış, hem yurt içi hem de yurt dışı proje tecrübesi olan, CBS konusunda uzman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Daire Başkanı -harita mühendisi- Dr. Akın KISA ile kurumda geçirdiği 2 yıl, kariyeri, mesleğimiz hakkında konuştuk. Ayrıca Dr.Akın KISA söyleşide, kariyerine yeni başlamış olan meslektaşlarımızın kafasında bulunan “Mezun olacağız/olduk ya sonra?” sorusunun cevabını samimiyetle veriyor.

akin_kisa

KISA, “Farklı sektörler ve disiplinlerle çalışmak insanın ufkunu genişletir.” dedi.

Peki Akın KISA kimdir?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü mezunu olan Akın KISA, Karaelmas Üniversitesinde yüksek lisans, Yıldız Teknik Üniversitesinde ise doktora çalışmalarını tamamladı. KISA, iş hayatında yerel yönetimler, özel sektör, üniversite ve kamu kurumlarında mesleğin her alanı ile ilgili olarak çalışmalar ve projelerde yer aldı. Akın KISA, 2014 yılından beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünde Coğrafi Bilgi Daire Başkanlığı görevini yürütüyor.

“Farklı sektörler ve disiplinlerle çalışmak insanın ufkunu genişletir.”

KISA, mesleğimizin her alanında yer almasının mesleki açıdan kendisine kattığı tecrübeyi şöyle aktarıyor:

“Mesleğin her alanında yer almak öncelikle çok çeşitli açılardan gözlem yapma, farklı disiplinlerle çalışma imkanı sağlıyor. Ayrıca o sektörün çalışanlarına empati yapma imkanı sağlıyor ve karar verme becerisini geliştiriyor. Tabi ki tüm bu sektörlerin her alanında kariyer yapmak her zaman mümkün değil. Bu çalışmalar ve deneyimler mutlaka üniversite eğitimi sırasında çeşitli yollarla tamamlanmalı.

“Yurt içi ve yurt dışı projeler ile kendini tanıma ve çalışma disiplini elde etme sağlanır.”

Bazen yurt dışında çalışma fırsatı yakaladığımızda soru işaretleri oluşabiliyor ve kararsız kalabiliyoruz. Hem yurt içi hem de yurt dışı birçok projede yer alan KISA, bu konuda kılavuz olabilecek görüşlerini anlatıyor:

“Yurt içi çalışmalarında daha çok bireysel çalışmalar öne çıkarken yurt dışı projelerde farklı kültürlerle birlikte takım çalışmasının önemi ortaya çıkar. Her iki ortamda da sistematik bir çalışma prensibi ile zaman, maliyet ve kaynak yönetimi konularında kendinizi geliştirmiş olursunuz. Ayrıca küçük veya büyük her projeden mutlaka alınması gereken dersler, öğrenilmesi gereken önemli konular, elde edilmesi gereken yeni beceriler vardır. Her bir proje bir sonraki kariyer hedefi için bir eğitim niteliğindedir. Farklı disiplinlerle çalışma imkanı olan yurt dışı projelerinde bilmeniz gereken çok iyi bir yabancı dil bilgisidir. Özellikle yurt dışı projelerinde yabancı dil bilgisi ve iletişim becerisi sizin kendinizi daha iyi tanıma ve tanıtmanıza vesile olacaktır. Bunların olmadığı bir ortamda çalışma hayatınız çekilmez hale gelir.”

“CBS Kurumu koordinasyon sağlamalı”

2 senedir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünde görev yapan KISA, bulunduğu kurumu anlatırken, “1990lı yıllarda çalışmalarına başlanan ve 2011 yılında bir kurum olarak resmiyet kazanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü kuruluş amaçlarından en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz: Kurumlar ve kişilerin koordinasyon ve iletişiminin sağlanması, coğrafi veri üretim ve paylaşım standartlarının belirlenmesi, insan kaynaklarının yetiştirilmesi, yasal altyapı çalışmalarının düzenlenmesi, teknik sistem altyapısının kurulması ve işletilmesi.” dedi.

akin_kisa_onuncu_mapinfo_kullanicilari_-konferansi

Dr. Akın KISA Ankara’da gerçekleştirilen 10. Mapinfo Kullanıcıları Konferansı’nda.

“CBS kurumu kapsamındaki Harita Mühendisleri iyi bir haritacı, projeci, bilgi sistemleri ve ağ altyapısı konusunda bilgi sahibi ve iyi bir iletişim sahibi kişiler olmalıdır.”

KISA, hem CBS alanında kariyer yapmak isteyen hem de CBS kurumunda çalışmayı hedefleyen meslektaşlarımıza bir harita mühendisi veya teknikerinde aradıkları nitelikleri ifade ederken, “2000’li yıllardan sonra Harita Mühendisleri CBS ile ilgili veri üretim çalışmalarında bulunuyorlar. Disiplinler arası çalışma ve iletişim yetenekleri, bilgi sistemlerindeki gelişmeler, proje yönetimi konularında kendini yetiştiren kişiler ise CBS kapsamında daha ileri seviyede görevler alıyorlar. CBS kurumu içinde CBS ile ilgili olarak proje hazırlama, ihale işlemleri, kontrol, denetleme ve yönetim çalışmaları yapılıyor, uzaktan algılama bölümünde ayrıca fotogrametrik çalışmalar ile analiz çalışmaları yürütülüyor. CBS kurumu içinde, Harita Mühendisleri, CBS uzmanlığı gerektiren konularda kendilerini yetiştirerek çalışmalara katkı sağlıyorlar.” dedi.

“CBSGM bünyesinde katkıda bulunduğum üç proje : True Ortofoto Üretimi, Coğrafi Verilerin Paylaşımı ve Elektronik Ticaret”

Akın KISA göreve başladığında beri iki önemli projenin gündemde olduğunu söylerken, “Kurumlar tarafından üretilen tüm coğrafi verilerin web üzerinden paylaşımı için hazırlanan “ATLAS” projesi ve tüm ülke il ve ilçelerindeki yerleşim bölgelerini kapsayacak olan “True Ortofoto” projesi. Bu iki proje de tamamlanmış durumda.” dedi.

ATLAS projesini anlatan KISA, “ATLAS projesi www.atlas.gov.tr adresinden yayına açıldı ve sisteme yeni veriler entegre edilerek paylaşılıyor. ATLAS üzerinden erişilen tüm veriler ayrıca OGC standartlarındaki web servisler de ortak bir platformdan paylaşılıyor.” dedi.

True Ortofoto projesinin tüm ezberleri yıkan bir fotogrametri projesi olduğunu ifade eden KISA, “True Ortofoto projesinin sonuç ürünleri true ortofoto, sayısal yüzey modeli ve nokta bulutu ile iki boyuttan üç boyuta kadar ülkeye katkısı olacak veriler. Bu veriler ücretsiz paylaşılan bir yapıya sahipler. Ayrıca tüm ürünler e-ticaret ile ve web üzerinden kredi kartı ödemesi ile elde edilebiliyor. Çalışma alanından ayrılmadan, internet erişimi bulunan her bir noktadan ve aletten erişim sağlanan, kamu sektöründe gereksiz bürokrasiyi yok eden güvenli bir sistem kuruldu ve işletiliyor. Tüm kurum ve kuruluşların onay verdikleri sayısal verileri resmi olarak internet üzerinden e-ticaret yolu ile paylaşacak bu sistem bir devrim niteliğindedir.” dedi.

Peki bu projelerin sürekliliği nasıl sağlanacak?

Akın KISA, sistemin sürekliliğini sağlamak için yaptıkları çalışmaları anlatırken, “Sistemler süreç yönetimi anlayışı ile, bürokratik süreçlerden ve insan faktöründen mümkün olduğu kadar uzaklaşarak kuruldu ve yönetiliyor. Kontrol ve denetimin yapıldığı ve tüm güvenlik önlemlerinin alındığı sistemlerin sürekliliği için kurum içi yasal düzenlemeler yapılıyor ve gerekli insan kaynakları yetiştiriliyor.” dedi.

“İnsan kaynaklarının eğitimi ve CBS Uzmanlığı”

Süreklilik konusunda önemli bir unsura daha dikkat çeken KISA, “Tüm sistemlerin sürekliliği bu sistemleri talep edenlerin aktif kullanımı ile gerçekleşir. Bu konuda da Mesleki Yeterlilik Kurumu bünyesinde CBS operatörü ve CBS uzmanı yeterlikleri oluşturuldu.” dedi.

Dr. Akın KISA kurumun hedeflerinden bahsetti.

Dr. Akın KISA kurumun hedeflerinden bahsetti.

“Ülkemizde coğrafi veri altyapısı hazır. Önemli olan değişimin kabul edilmesi ve ayak uydurulması, birlikte çalışılabilirlik ve paylaşım kültürünün gelişmesi”

Coğrafi veri altyapısı için gerekli olan tüm sistem çalışmalarının tamamlandığını söyleyen KISA, “Bu sistem çalışmaları ise resmi bir yapı olarak kurum, meta verileri toplayan ve paylaşan web yazılımları, coğrafi verilere erişimi sağlayan servis mimarisindeki merkezi sistemler, veri üretimi yapan uygulama yazılımları, yasal altyapı için yönetmelik, insan kaynakları için eğitim ve sertifikasyondan oluşuyor.” dedi.

Akın KISA, tüm bu altyapıların sağlıklı işleyebilmesi için hepimize düşen görevleri şöyle anlatıyor:

“Bu aşamada yapılması gerekenlerin en önemlileri ülkedeki başarılı projelerin ve kurumların desteklenmesi, kurumlarda birlikte çalışılabilirlik ve paylaşım kültürünü ön planda tutan iletişim ve teknik kapsamı güçlü kişilerin CBS çalışmalarını yürütmesi. “Her şey benim” zihniyeti yerine “paylaşılan her şeyin değeri çoğalır ve ekonomiye katkısı olur” zihniyeti aktif olmalı. Özellikle kurumsal taassuplarla değil süreç yönetimleri yaklaşımları ile çalışmaların yürütülmesi ve hükümet desteğinin sağlanması da önemli. Sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün de yenilikleri ve değişimleri özümseyerek kullanmalarının da sistemlerin işletilmesinde ve iyileştirilmesinde rolü büyük olacak.”

Peki Akın KISA genç meslektaşlarımıza hangi önerilerde bulunuyor?

“Hem ülke içinde hem de ülke dışındaki tüm gelişmeler takip edilmeli, organizasyonlara ve sempozyumlara katılım sağlanmalı”

Eğitimin ailede başladığını, sosyal çevrede geliştiğini diğer bir taraftan kişilik gelişiminin ise ailede başladığını eğitim ve iş ortamı ile pekiştiğini aktaran KISA, “Üniversite hayatı ve iş ortamı bireyin kendini en iyi geliştireceği ortamlardır. Öncelikli olarak üniversite hayatında tüm sosyal etkinlikler sonuna kadar tüketilmeli. Bireysel ve takım olarak yapılacak tüm etkinlikler iş hayatına olumlu olarak yansır. Üniversitede teknik olarak alınacak mesleki eğitimlerin yanında sosyal etkinliklere ait çalışmalar, proje yönetimi, izleme ve raporlama çalışmaları ile yabancı dil ve bilgisayar programlama ve kullanma çalışmaları mutlaka yapılmalı. Tek bir yönden değil tüm yönlerden ve disiplinlerden eğitim alınmalı. Üniversite yaşantısı sırasında yöredeki iş çevreleri, kurum ve kuruluşlarla mutlaka temasa geçmeli ve çeşitli projelerde katkı sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Hem ülke içinde hem de ülke dışındaki tüm gelişmeler takip edilmesi, organizasyonlara ve sempozyumlara katılım sağlanmalı. Sürekli gelişim ve değişim içinde olunmalı.” dedi.

Akın KISA insanın kariyeri için altın kuralı ifade ederken, “Hem aile, hem üniversite, hem de iş hayatında en önemlisi samimiyetten ve dürüstlükten hiç ödün vermeden çalışmaların yapılması, küçük büyük demeden işlerin severek sahiplenilmesi ve yürütülmesi, farklı disiplin ve kültürdeki kişilere, özellikle de takım arkadaşlarına saygı gösterilmesidir.” dedi.

“Ülkenin yatırımcıları için coğrafi bilgi sistemlerinin aktif kullanımının sağlanması”

Akın KISA kurum olarak gelecek hedeflerinden bahsederken,”Bir hükümet programı olarak da ele alınan ve tüm dünyada coğrafi bilgilerin paylaşılabilir olması ve yeniden kullanıma sunularak ekonomik değerinin de artırılması için çalışmalar yürütmek kurumun gelecek planları arasındadır. Bilginin tek bir defada kaliteli üretilmesi, erişilebilir ve paylaşılabilir yapıda olması, güncel tutulması ve en önemlisi de analiz yaparak süreçleri yöneten ve politika geliştiren yöneticiler için yaşayan bir karar destek sistemleri haline gelmesi amaç edinilmiştir.” dedi.

Dr. Akın KISA’nın TBD Kamu-BİB’18 etkinliğindeki konuşmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Telif Hakkı: © 2010 - 2024 Haberita - Tüm hakları saklıdır.